September 29, 2014

My Baby Solid Food (Up to 7 Month) - Bayam Oh Bayam!




Assalamualaikum w.b.t



Pergi makan cendol kat uniten pastu teringat makanan uqayla untuk petang nie tak prepared aper2 lagi..nak buat oatmeal takut uqayla cepat lapor lak



So alik umah gedok2 dalam peti ais ada bayam dan ayam bagi main utama..ok boleh la..since tak beli barang dapor lagi..jadinya bahan2 nie jela ada dalam simpanan peti harta karun ibu..



Jadinyer kita buat bubur bayam oh bayam!!! gabungan daripada ayam dan sayur bayam...kihkihkih..merepek2 jer ako nie...dah mulakan sesi memasak dengan lajunya...



Selagi tak dengar jeritan pontianak sundal malam uqayla lebih baik eiko masak2 cam tunderket..macam biasa la kakak jadi pengawal keselamatan jaga adik2 dier dari masuk dapo...



: red spinach | carrot | ayam | butter unsalted | tofu


ok nak habaq ckit..carrot tue i pakai carrot australia..ayam i amik yang dada punya..tofu i guna brand giant punya dan butter brand anchor yang unsalted punya






masukkan beras wangi yang dah direndam ke dalam periuk dengan carrot yang dah diparut selama 10 minit kemudian masukkan ayam..agak2 dah nampak lembut ayam blei masukkan red spinach dan tofu..





Simple Celebrate My Birthday



Assalamualaikum w.b.t


Korek-korek anset ada nampak gambar i dengan uqayla yang en suami captured semasa birthday (8 September) i pada 13.9.2014.


Kami celebrate biasa-biasa jer..takde pun potong kek ke or bunga..sebabnye kek macam dah biasa sangat and then time tue takde mood nak makan kek..so tak payah bazir2 duit beli kek deh..


Bunga? tak terpikir langsung kepala otak i dan suami perkataan BUNGA..bagi i xperlu pun takpe..lama2 layu gak bunga tue..bukan kekal pun {cuba nak sedapkan hati}..tapi sumtimes kalo bagi pun aper salah nye..tuhuhuhu



Kebetulan umairah dan uwais takde kat kampung..jadinya kami celebrate dekat The Mines jer..yerla tue jer tempat yang dekat..nak pergi mid valley rasanya mesti ramai orang..letih gak nak mencari tempat parking..



Kami cadang makan kat Thai Express..teringin nak makan2 pedas dan tomyam diaorang..





tengok tue uqayla tak lei nak duk diam nak gak melompat2 kat riba ibu..last-last layan kan jer la anak dara sowang nie







Dah penat baru la nak duk diam..tangan i dah lenguh tapi buat-buat jer tangan tak lenguh..tengok tue muka yang kepura-puraan wat muka2 senyum jer..







tangan uqayla sampai tepis muka i lagi tue sebab tak nak bagi ibu die cium muka die.."upah cium la ckit sayang"








ok...konon2nye nak mimik muka comei cam muka uqayla la..tapi rasa cam buruk bebenar lak..kowang yang xlalu nak tengok tue wat2 tak wujud la i kat tepi uqayla tue..hokeyy!! FULL STOP








alamak cik abang dok tangkap gambar i menampakkan dagu double ching i plak kat situ..kantoi nak wat muka kurus kat kamera...hahahaha







Posing ckit jam tangan birthday gift dari suami tercinta..buat-buat muka kasihan tak dapat hadiah...last-last sponsor gak beli jam tangan baru kebetulan plak jam tangan dah rosak..ok la pe..taun pas tak dapat pun hadiah hari jadi kan...pejam mata jer cik abang bayar duit beli jam tangan baru i..tehehehe..thanks sayang bucuk2...







uqayla dah mula menangis2 nak chenen2 dengan ibu..walhal bru pas bagi makan bubur...nampak jer badan kecik tapi kuat makan tau..and kuat "membuang" tue yang badan mantain ajer..






deco-deco sikit jam tangan baru kat atas tilam nampak meriah ckit...kihkihkih






pilih jam tangan Bonia Sapphire Rose Gold




September 25, 2014

Kelicikan Datang Dari Dia




Assalamualaikum w.b.t



Dia dah besar
Dia dah 8 bulan lebih
Dia dah pandai merangkak
Dia dah cakap banyak
Dia dah pandai mengamuk


Dia dah pandai tilik muka orang
Dia dah suka gelak ketawa
Dia dah takmo cakap dgn org die tak kenal
Dia dah suka mengempeng kat ibu
Dia adalah anak ibu
Dialah amanah ibu dunia dan akhirat


Semoga ibu tabah mendidik anak2 ibu menuju berjaya di dunia dan akhirat..Amin

Sayang dengan anak2 ibu...muahks..muahkss





time nie baru amik adik uqayla dari umah nanny dier..siap tenung tajam lagi kat ibu..nak mengempeng dengan ibu lar tu..tue susu badan dalam botol tue kena habis kan dulu ye sayang~~







Kaki tue dah nape adik..siap berkuak2 bagai dah..taknak masuk dalam baby coat..actually sajer jer letak adik dalam babycoat sebab nye time tue i ngah cbuk menyapu rumah..so memang kena letak kat atas takut anak kena habuk..





nie dah gaya Hi-5 dengan cara lompat bintang style uqayla






ok dah style rancak dah sampai romper adik uqayla pun dah nak terbukak butang nyer..amik!!! power puff gurl tau...eiko hado!!! kuikuikui





kebetulan plak pampers uqayla ada kat tepi..memang jadi ole2 anak dara nie la..time2 kita ngah menyapu, kedengaran la pekik terlolong anak dara dlm babycoat.






Bila kita nak amik, tak kasi lak siap buat muka garang and mare2 gtew..kamu hingat ibu takut..tak takut hokey..tp kalo buat muka kiut miut tue tergoda gak ibu...wokey..abaikan jerit-jeritan kamu tue wahai anakku...teruskan mainan mu itu






now times up.. jom tukar pamper, gempeng dengan ibu dan tido..tatatata


























>

September 24, 2014

My Baby Solid Food - Version Yogurt (Hi-Tea Uqayla)





Assalamualaikum w.b.t


Dah lama nak try buat "hi-tea" uqayla yang lain sikit
Sebelum nie bagi puree biasa jer
So cuba benda yang lain sikit
Takut anak dara dah bosan


Since uqayla dah masuk 8 bulan
Jadi i nak campurkan puree plus dengan yogurt
Seperti biasa pastikan 4 day rules food chart
Alhamdulilah takat nie uqayla xde ape2 alahan


Meh selit sikit khasiat kandungan yogurt untuk bayi anda:



  • Membantu menyimbangkan saluran pencernaan bayi anda dengan mudahnya sistem perhadaman mereka
  • Olahan nutrisi yang berasaskan sumber susu yang kaya dengan protein, kalsium dan berbagai vitamin yang penting bagus untuk kekebalan tubuh si kecil
  • Mengandungi probiotik yang bagus untuk ketahanan sistem imun badan untuk bayi anda

Sementara tue nak bagi tips penting pemilihan yogurt mengikut kesesuaian bayi anda:


  • Pilih yogurt yang full fat (natural plain yogurt) untuk tumbesaran tubuh badan bayi anda (kandungan lemak)
  • Jangan beli yogurt yang berperisa atau berwarna kerana bayi yang umur bwh dr setahun tidak sesuai untuk diberi makan dan kurang khasiatnya
  • Sebarang minuman yang jenis berasaskan yogurt seperti vitagen, yakult dan snowgurt tidak sesuai diberi kepada bayi kerana tinggi kandungan gula, isu pewarna dan perasa yang memudaratkan didalamnya 

Kali nie i bagi uqayla buah honey pear campur 
dgn natural plain yogurt
Honey pear tue i kukus dulu dalam 15 minit
Then baru i blend dengan yogurt sampai hancur
Owh ye jgn lupa campurkan sekali dengan EVOO
Untuk tambahkan berat badan anak


Selamat mencuba semua ibu-ibu 


: air beli buah honey pear nie kat alamanda..tempat bahan2 organic..
buah pun kne beli organic tau tak tercemar dari bahan2 yang beracun



: pastikan beli yogurt natural..i beli brand farm fresh..terbaikk






September 22, 2014

Jalan-jalan Cari Makan Di Muar



Assalamualaikum w.b.t


Edisi untuk hari nie adalah cerita pasal short vacation di muar
Plan yang singkat, tak dirancang
Kebetulan amik anak dara and bujang kat kampung
Lagi pun 15hb tue nanny anak2 minta cuti
Maka i decide kita bercuti2 jalan2 cari makan



Since dah plan jadinya ajak la MIL dan FIL sekali ikut
MIL dan Fil pun dah lama tak jalan2 kat muar
Search la kat internet tempat apa yang menarik kat sana
Apa lagi keluar la 5 tempat makanan menarik di muar



OK!
Senang cerita kita pergi cari tempat makan yang besh2
First mee bandung
Second Kopi 434 sekali dengan roti bakar
Third Asam Pedas Parit Jawa
Fourth Ikan Bakar Wak Song
Five Sup Kedai Mamak Daulat



Tapi tak semua tempat yang sempat pergi
Sebabnya perut dah kenyang dan membuncit
Dah takde ruang dah nak masuk lagi makanan
Ikutkan banyak tempat lagi nak pergi
Tapi MIL dan FIL dah penat
Jadi kami buat keputusan untuk pulang awal


Takpe next time blei pergi lagi
Anak2 pun muka dah letih masing2
Nie aje tempat makan yang sempat kami nikmati dan kunjungi


Mula2 kami singgah lubuk ASAM PEDAS PARIT JAWA



: adik beradik kembar




: siap ngangga besar lagi mulut MIL i



: cantik tak akk




: sayur kailan dan sotong goreng tepung



: ikan pari asam pedas parit jawa



: akak suwuh ibu tgkp gmbr die ngah mkn..cuba tgk mulut akk..ada gelembung kelihatan...kih3



: MIL dan FIL




: khusyuk en suami makan..tak toleh sebelah dah


: muka uqayla dah ngantuk..teheehe


: sambil mkn tue sempat kendong anak

Pastu kami singgah di TANJUNG EMAS MUAR JOHOR


: x-cited memasing tangkap gambar dengan durian beso..eiko hado!!



: hehehe...durian dah kena tebuk dengan tupai



: en suami suwuh olok2 mkn durian..eeeemmmm..cakap tak kena jer

: anak bujang nak wat peace tapi camtu ghayo yer

: uqayla sonok pegi jalan2 yer


Kemudian kami pergi KOPI ELEPHANT 434 





: penuh dengan kopi 434

: cantik walldrop diaorang

: masing2 nak ukur sapa lebih tinggi dari patung zirafah

: posing ckit sayang bucuk2

: FIL tgh pantau anak2 i

: nampak tak ketembaman i kat ctu..menciiii



: sayang comei2 ibu posing2 dengan MIL


: cantik tempat diaorg nie

: abang uwais main2 dengan adik uqayla

: abg uwais nak main tepuk2 tgn dgn adik uqayla


: nampak tak majerin dengan kaya die...terbaikkk

: roti bun panas2...sedappp

: jemput tengok jer la yer...kihkihkih


: en abei teliti tgk resit makan roti bakar and kopi..
(jgn tertipu dgn muka suamiku sesungguhnya harganya murah ajer)


: nak jugak dok posing2 dengan ibu..gedik tau adik manis nie


: ole2 tuk kuarga tersayang dan opis mate


: kopi 434 jenis serbuk dan uncang

: ole2 untuk opis mate

**next entry cerita pasal makan mee bandung dan tauhu bakar lak**

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...