YuP

Cahaya

July 30, 2012

Kesan Penggunaan Produk VCO Catalyst Bagi Ibu Preggie - LIKE Me~~

Assalamualaikum w.b.t

Sebelum nie i punya entry pun dah ada cerita pasal mengenai kesan penggunaan panjang produk VCO catalyst..xp kebanyakan ibu2 yang preggie nie was-was dan takut2 nak makan vco time preggie..actually produk nie memang tak ader langsung kesan efek aper2 malah banyak mendatangkan kebaikan dan kesihatan terhadap ibu dan bb yang dikandung..kenapa i kater camtue sbb nyer i dah pun makan produk vco nie since dah hampir setahun termasuk la ketika i mengandung nie..alhamdulilah badan dan kulit jadi lebih cerah dan susah jerawat nak tumbuh kat muka ni..i dah makan produk nie untuk pregnant nie ketika 4 bulan lebih kerna awal2 tue i mengalami morning sickness yang sangat teruk..so ubat2an nie memang xlei masuk..tenaga pun xder n jerawat kerap sangat kunjung kat muka nie..rasa tensen pun ader..kesan2 strechmark masih lagi berbaki ditambah pula dengan kesan yang baru..tapi alhamdulilah selepas penggunaan produk pure oil vco perut kadi tak regang, gatal dan strechmark yang dlu pun beransur hilang..untuk pengetahuan semua produk vco nie tiada bahan kimia dan pure punya virgin coconut oil..

Alhamdulilah skang kandungan 37 minggu 5 days still g makan produk vco yg jenis softgel dan pure oil..tuk ibu preggie yang nak memudahkan proses bersalin lei gunakan produk pure oil vco dan wat urutan pada perineum or miss "V" anda selepas mandi..pastikan tangan anda dicuci dengan bersih terlebih dahulu bagi menghindari dari sebarang jangkitan kuman sbb nyer kawasan kita tue sensitif dengan benda2 asing..ok..


:: VCO jenis softgel ::

:: VCO jenis pure oil liquid ::

Antara kebaikan Vco Catalyst kepada wanita hamil ialah:

* Kurang masalah keletihan dan tidak bertenaga
* Kulit tidak mengalami sebarang masalah jerawat atau berminyak walaupun perubahan hormon berlaku sewaktu hamil
* Sistem penghadaman atau pencernaan berjalan lancar (tiada masalah sembelit)
* Tiada masalah keputihan sewaktu hamil
* Masalah kulit meregang/merekah dapat di atasi (strechmark)
* Kulit bayi cantik, tiada jaundis/kuning
* Sentiasa bertenaga dan tidak letih (dalam tempoh 10 hari awal berpantang)

p/s: Kesan-kesan pengambilan Vco Catalyst mungkin berbeza pada setiap individu bergantung kepada hormon masing-masing..


Skang nie i tengah wat promosi yang memang murah-murah sangat dari harga sebelumnya..so sapa2 yang berminat nak produk dari Catalyst lei la call or msg at 172538580 or email ra_deka85@yahoo.com .. SELAMAT MENJALANI IBADAH SOLAT DAN BERPOSA.. 


:: muka ibu preggie yg tanpa ditouch up sebarang
makeup cuma diglow dengan pure oil VCO ::




July 27, 2012

Postnatal Care Set - TANAMERA

Assalamualaikum w.b.t

Sebelum nie i pernah beli set bersalin yang harganya memang lebih kuwang dengan set Tanamera nie iaitu Set tututut...{lok la i rahsiakan..xp kalo nak tau lei tanya kat i}..memang xsesuwai dengan badan i coz dengan jamu-jamunyer yang terlalu panas dan bila makan jamu tue muka i jadi gatal-gatal yang teramat sangat..bayangkan time berpantang muka pulak jadi gatal2..uik lamak~~ memang i xlei tahan..siap garu2 satu badan lar..makcik i kater kemungkinan jamu tue panas sangat dan xbepa sesuwai dengan badan i..jawabnya hanya pakai mandian daun herba, minyak angin, tungku dan bengkung sahaja yang dapat pkai..so yang lain tue i terpaksa la buang..nak bagi owang pun owang xnak kut..dah tengok pengalaman i macam nie..hehehehe...xp xtau la kalo kat badan owang lain sesuwai plak kan..

So prengant anak yang kedua nie kalo lei xnak yang kne makan jamu2..fobia beb..nak makan pun yang i pernah dengar nama produk nyer..so since my member dah 3 owang cuba pkai produk Tanamera nie ramai yang kater set bersalin nie memang xder kaitan dengan jamu cuma kne minum teh herba maka nyer memang "wajib" la i membeli nyer..sangat2 berbaloi..anyway i dah start pakai sabun herba Tanamera...ermmm memang besh n rasa relax dan fresh..kalo time bersalin tue rasanya lagi badan tue sedap2 dan bertenaga..and anyway i pun dah start makan dan sapu Virgin Coconut Oil dan Massage Oil Tanamera memang besh sangat2..camner nak cakap nyer..kne pakai dlu bru tau..so i rasa kalo org yang xpreggie pun lei pkai 3 produk nie..xder ruginyer kalo nak badan cantik, sihat dan nyaman gtu..hehehehe..xsabar nak pkai produk mereka yang lain plak pas bersalin nie..next entry yer..pas i bersalin...doakan terbaik untuk i dan kuarga..ok

:: dah sampai ::




:: cara-cara dan jadual penggunaan stp produk ::

:: semuanyer ada 11 item..puas~~bengkung jenis besar + labuh ::

July 25, 2012

Ayaaa~~ Miss Her

Assalamualaikum w.b.t

Cibuk mengodek2 komputer papa i tiba2 ada gambar nie i save dlm komputer...wah memang rindu sangat this moment..now dah setaun 6 bulan 6 hari dah anak dara i membesar..pasni ketibaan sowang lagi khalifah Allah s.w.t..cepat jer masa berlalu..miss u Nur Umairah..ibu sayang sangat2 anak ibu..ibu doakan semoga kakak menjadi anak yang solehah dan hamba yg sentiasa mengabdikan diri kepada Allah s.w.t dan xlupa juga mudah mendengar kata2 kedua ibu bapa..ibu juga doakan diri ibu semoga ibu dan ayah dapat mentarbiyahkan anak2 kami kebahagian di dunia dan akhirat..Amin~~




July 16, 2012

Whoa!! Baju Raya Khas Anak Dara Saje~~~

Assalamualaikum w.b.t

Hari Sabtu (14.7.2012) we all decide beli baju raya untuk anak dara coz minggu depan dah mula sesi menyambut bulan ramadhan and off course ibu yang preggie dan sarat mengandung nie dah xlarat nak berjalan jauh2 nak tak nak mencari baju anak dara nie...nak tak nak time puasa...hehehe..so pagi2 sebelum kul 10 (actually nak dekat kul 10 am) kami dah sampai kat Kenanga Mall City..kalo owang tanya awat pagi sangat..reason senang bagi i n hubie nak bershopping lama2 dan the second reason jalan xjem sangat pagi2 kat KL..and last reason i xsuka bershopping pergi petang2 coz penat n mood pun memang sempuh btui time2 camtu...hihihihi..memang borong habis kat cne..xp nak cari baju raya kat sana untuk budak berumur yang 2 tahun or below memang susah skit n kalo ada pun xlawa..xp kat cne memang baju murah2 n berbaloi kalo beli...rambang mata diwat nyer...jadi kami bincang2 kne bawa nur umairah pergi cari baju kurung pada keesokkan ari nyer di PKNS Shah Alam...seperti biasa memang kami suka bertolak awal n lei shopping lama-lama kat sne sementara orang rmai datang..anak dara i nie kalo bagi test bju raya memang payah ckit coz udak2 nie bukan yer suka pkai bju kurung...hohoho..saksikan la aksi rock n muka kegembiraan beliau selepas habis memborong baju raya...xp mak nyer mesti nak kene menyelit yer..harus ok~~~...


: nak tunjuk gg ker x yer..

: say" cheese"

: i'm a rock

: lihat la gg ku yg jarang nie..hehehe

July 13, 2012

MC - Sakit Pinggang

Assalamualaikum w.b.t

Actually i dah sakit pinggang nie dalam 5 hari dah xp semalam memang i xlei tahan sangat coz pinggang nie memang dah tangkap abis sampai ke tulang belakang. Nak tido pun susah,  duduk apatah lagi..kadang2 kat ari bawah nie pun rasa-rasa sakit..ya Allah..memang menguji kesabaran dan emosi. So semalam i decide nak pergi klinik tuk minta ubat. Kalo tak jumpa doktor lagi bagus coz giliran nak menunggu memang panjang bebenar..xlarat la i kalo nak tunggu dengan pinggang dah sakit sangatkan..asyik terpikir nape la nombor i nie tak dipanggil. Rupa-rupanya nombor i tue untuk berjumpa dengan doktor coz MA (Medical Assistant) xlei check coz since i dah 35 weeks so memang kne jumpa dengan doc. Maka bermula la sesi mengadu masalah dengan doc. And doc bagi conclusion yang kater ubat untuk melegakan sakit pinggang nie hanya panadol sahaja. Ubat yang lain2 memang merbahaya bagi ibu yang mengandung. Tapi bagus doc nie, cara dier menerangkan punca2 naper pinggang i sakit nie memang details la. Sebenarnya i xder niat nak mc pun xp since doc request suwuh i rehat kat umah dan hubie pun memaksa suwuh amik jer mc tue makanyer i redhakan jer la..so yesterday i mc...hehehehe

: miss google

**so today sempat gak la search kat google pasai penyakit sakit pinggang owang pregnant nie: 


Sakit pada pinggang merupakan hal yang biasa terjadi pada wanita hamil. Namun jika hal tersebut sudah mengganggu keselesaan anda selama masa kehamilan, maka penanganan serius perlu di lakukan. Ada tiga faktor yang bisa menyebabkan wanita hamil merasakan sakit pada pinggang selama masa kehamilan, iaitu:


1. Meningkatnya hormon selama kehamilan membuat sendi anda ti
dak stabil sehingga area pelvis mengembang seiring dengan pertumbuhan bayi. - doc pun ad terangkan bab nie

2. Kenaikan berat badan mencapai 11-15 kilogram selama kehamilan yang biasanya rasa sakitnya menjalar hingga sekeliling perut. - so far berat bdn bru naik 6 kilo jer..hihihi

3. Perubahan postur tubuh saat hamil yang semakin membesar sehingga mengubah pusat gravitasi anda sebelumnya. - mybe

pencegahan

 

Sebelum rasa sakit pada pinggang menyerang kehamilan anda, tidak ada salahnya ada melakukan beberapa pencegahan. Berikut beberapa tips mencegah rasa sakit pada pinggang saat hamil:

* Mulailah gunakan sepatu tanpa hak dari mulai awal kehamilan. Hal ini akan mengurangi ketegangan pada tulang. - dr dlu pakai kasut jns flat

* Hindari duduk dengan posisi yang sama dalam waktu lama - nie memang xlei lari kalo duduk tue dh selesa sgt

* Tidurlah dalam posisi mengiring dengan bantal diantara kedua kaki anda jika sakit pinggang juga anda rasakan saat tidur. - hubie tolong gak bab2 nie..cuma i xdgr kater jer

* Pada trisemester kedua anda bisa meletakan bantal dibawah perut anda. Ini akan membuat anda merasa lebih nyaman.- xwat pun

 
* Gunakan belt penyangga khusus ibu hamil yang membantu menyokong perut anda dan mengurangi rasa sakit pada pinggang. - ada wat gak xp sekjp jer

* Jika rasa tegang atau kram menyerang otot anda, gunakan ais batu atau atau air hangat yang di masukan dalam kantung kompres untuk menuam pinggang otot anda setidaknya selama 10 hingga 15 menit. - xterpk pun..alik nie wat la

* Biasakan berjalan kaki paling tidak 20-30 menit setiap hari. - nan mungkin ma~~~ nak tak nak kalo g shopping

* Perhatikan postur tubuh anda, jangan terlalu membungkuk atau tegak. - hubie ada tegur gak...werm

* Hindari mengangkat benda berat atau menggendong anak - xlei lari dari mendukung anak dara..stp kali minta dukung memang i mudah terpedaya..cian




July 11, 2012

35 weeks

Assalamualaikum w.b.t

Arinie rasa kat pinggang nie dah tahap maximum sakitnya..kadang-kadang tue i ada jer tenaga nak wat kejer umah atau opis..skang nie dah masuk 35 weeks lagi seminggu nak masuk 36 weeks (9 bulan)..Puasa makin menjelang tiba. Insyaallah semoga Allah s.w.t permudahkan segala urusan ibadah i. Nanti tak de la ganti-ganti posa banyak sangat. Tapi manusia hanya merancang hanya Allah s.w.t yang menentukan. Hopely bbb n i diberikan kekuatan untuk menyempurnakan ibadah berposa nie. Skang nie pun solat pin dah start duduk xlei nak solat berdiri coz pinggang nie dah mula main peranannya. Semalam i cadang nak bangun awal tuk sembahyang solat hajat dan solat taubat. Tapi terlajak la pulak. Mata nie asyik nak lelap ajer. Badan pun kerap letih cepat. Kepala bb dlm pewut nie asyik menekan jer kat bawah. Tak sampai berapa saat dah buang air kecil pastu nak buang lagi. Memang mencabar emosi dan tenaga i nie..hihihihi...pe2 pun harap2 check up tuk 36 weeks nie semua ok n kpale bb pun dah engaged ke bawah. Berdoa sangat2 pada Allah s.w.t semoga kelahiran kali ini dipermudahkan olehNYA..Amin

: time nie i baru 31 weeks..

p/s: look my tummy~~@@

July 9, 2012

Pesta Bunga Alaf 2012 Di Putrajaya

Assalamualaikum w.b.t

Kami adalah salah seorang pengunjung yang datang pada awal pembukaan pesta nie. So sebelum pulang ke rumah papa dan mama maka kami pun bersepakat bawa miss anak dara kami pergi melihat keindahan bunga-bungaan kat pesta berkenaan. Mula-mula x-cited miss anak dara. Lama kelamaan tue muka dah cam kuyu n mengantuk jer. Yang lebih banyak posing dan tangkap gambar ibu dan ayahnya ye..hehehe..untuk pengetahuan semua nie adalah pertama kali kami bawa anak dara ke pesta bunga di putrajaya..sebelum nie pesta bunga tahun 2009 kami pergi sebagai tunangan, tahun 2010 i preggiekan miss nur umairah...dan sekarang kne jugak bawakan nur umairah since die dah setahun lebih nie..biar mengenal lebih ilmu-ilmuan tentang habitat tumbuh tumbuhan nie. Even ibu n ayah nyer pun baru nak blaja cara-cara menjaga tumbuhan..selama nie pandai siram jer...cucuk tanamnyer tak reti pun..pe2 pun memang besh bangat pergi ke pesta tue..pasni pesta taun depan dengan 2nd bb nie lak..hihihihi..insyaallah

: nie bunga orkid la~~

: periuk kera..besau!!!

: muka yg xsempat nak bersolek...

: nur umairah yg dh xkuasa nak tgkp gmbar g

: tanda-tanda muka nur umairah dh mengantuk

: muka yg msh bersemangat nak beposing lagi

: gg nur umairah yg nampak jarang..tunjuk ckit


: hubie n nur umairah siap bercanda + bertentangan mata..jeles i

: catwalk pls~~~

: pokok bunga yang muram

: nie pokok bunga yg xbepa nak mekar...ehehee

July 5, 2012

Doa Khas Untuk Zuriat

Assalamualaikum w.b.t

"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didalam rahim ku, dan sihatkanlah ia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkan lah dia yang ada di rahimku ku dengan rupa yang baik, dan tetapkankah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu...


...Ya Allah, keluarkanlah dia dari rahim ku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam." Amin.

: Nur Umairah usia baru 2 hari dari pewut ibu..love u so much~~

July 4, 2012

Our Big Family

Assalamualaikum w.b.t

Sekejap jer nak masuk ahli keluarga kami yang baru..hati masih gusar menghitung hari..masih menunggu 6 minggu lagi..

July 3, 2012

Majlis Bacaan Yassin Dan Doa Selamat

Assalamualaikum w.b.t

Untuk pengceritaan kali ini, i nak story mory mengenai majlis bacaan yassin dan doa selamat yang diadakan di rumah keluarga i pada 30.6.2012 (sabtu) aritue. Majlis ini berlangsung pada pukul 8.15pm sehinggalah 10.00pm iaitu selepas solat maghrib. Tetamu2 yang menghadiri majlis ini adalah terdiri dari ustazah dan sahabat mama i (kumpulan bacaan yassin wanita di Bandar Baru Sungai Buloh)..Menu hidangan disajikan adalah nasi lemak + sotong sambal + ayam goreng berempah + rendang daging + pulut kuning dan dessertnya adalah puding cocktail buah buahan + muffin coklat dan blueberry (order dari kakak ipar). Alhamdulilah majlis berkenaan berjalan dengan lancar. Semoga doa-doa kami dimakbulkan olehNYA..dan dipermudahkan segala urusan dan proses kelahiran bb dalam pewut ibu nie nanti yang tinggal lagi bepa minggu sahaja...teruja tau!!!~~ doakan kami yer..AMIN

: selesai sudah majlis bacaan yassin + doa selamat

: doorgift untuk tetamu yang hadir (pulut kuning + daging rendang + muffin + air mineral)

July 2, 2012

Kesan Penggunaan Pure Oil Virgin Coconut Oil

Assalamualaikum w.b.t

Rasa teruja sangat nak share ngan uoa''s pasal penggunaan pure oil vco pada bahagian pewut yg ada kesan regangan strechmark kat pewut i. Alhamdulilah selama 5 bulan penggunaan produk berkenaan (since skang dah 33 weeks 4 days) strechmark kat pewut nie dah berkurang n kulit pun lagi lembut dan tanpa gatal. Penambahan strechmark pun xder. Untuk pengetahuan semua, produk pure oil vco nie bukan sahaja tuk diminum dan disapu pada perut tapi boleh juga disapu pada bahagian perineum pompuan (bolei search kat google) bagi memudahkan ibu-ibu yang hamil bersalin tanpa sebarang koyakan pada faraj (berdasarkan kepada customer i yang dh mengcubanya). Tak terlewat untuk ibu yang hamil memulakannyer dengan menggunakan produk pure oil vco nie. Ada juga customer i yang tanya skang nie die dh masuk 9 bulan. I sarankan die tuk minum pure oil nie dengan 2x sehari dan kerap meminumnya ketika contraction dh ada..insyaallah mudah bersalin. Alahamdulilah dapat email dr beliau yang beliau selamat melahirkan bb boy tanpa koyakan pd faraj (anak pertama). Sesiapa yang berminat lei la call or msg i pd 0172538580 untuk penghantaran segera. Takkan anda sia2..percayalah ok..

: dari kiri ; hair treatment, pure oil virgin coconut oil,
Collagen dan Soft gel virgin coconut oil