YuP

Cahaya

March 28, 2017

Majlis Kenduri Rakyat 1Wilayah Persekutuan Putrajaya

 
Assalamualaikum w.b.t
 
 
 
 
 
Blogger-blogger semua sihat ker?
Makcik yang menulis blog ini baru diserang penyakit batuk dan selsema yang teruk.
Tapi hati ini gigihkan jugak nak tulis blog.
Sebab memang nak sharing dengan kowang wat happened and activity yang kuarga kami ini buat time cuti weekend.
Rasa macam dah lama tak update citer pasal majlis2 yang bersangkut paut dengan family day.
 
 
 
 
 
Tapi dalam kes ini takde kena mengena pun dengan majlis family day kuarga I ataupun husband. Kali ini kami turut serta memeriahkan Majlis Kenduri Rakyat 1Wilayah Persekutuan Putrajaya. Untuk makluman kowang, majlis kenduri ini kali kedua pengalaman kami menghadirinya. Kononnya, berharap lagi untuk menang cabutan undi dengan memberi harapan kut-kut la dapat sebijik kereta Axia kan. Tapi dah nama takde rezeki, jadi redha la. Bersyukur la, dapat makanan free pun dah cukup untung. Yang pasti objektif aktiviti ini terlaksana.
 
 
 
 


 
 
 
 
 
Macam biasa aktiviti ini bermula pada pukul 7 pagi. Sah-sah la kuarga I tak dapat nak kuar pagi-pagi sangatkan sebabnya nak menguruskan anak-anak dulu pun dah amik masa. Tup-tup pukul 8 pagi gak baru boleh gerak ke sana. Majlis ini berlangsung di kompleks futsal Presint 8, Putrajaya. Sapa yang nak tau pengalaman pertama kami sekuarga pergi ke majlis kenduri rakyat 1wilayah Persekutuan ini, kowang boleh klik link tepi ini hah Hari Wilayah Persekutuan dan Putrajaya.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Tapi kali ini ada perbezaan dengan yang majlis kenduri yang pernah pergi. Yang seronok nyer ada pertandingan memasak antara presint2 di Putrajaya. Diaorang ini dah siap-siap diberi nama setiap cawangan. Pelbagai jenis juadah dan deco hiasan yang diaorang masak dan gubah.
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
Ada pertandingan mewarna untuk kanak-kanak yang berumur 7 tahun ke atas. So anak-anak ini tak dapat la sijil penyertaan mewarna just dapat pensil warna free dan juga kertas lukisan untuk mewarna. Dari situ la kowang lei tau yang anak-anak kowang ada minat dan bakat tak dalam mewarna.
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
Sambil mewarna tue dapat la mamee free setiap sowang. Bila dah dapat mamee free ini mula lah uqayla dah taknak mewarna. Cer kowang tengok betapa "hebat" nya uqayla mewarna. Musykil I dibuatnya sama ada uqayla ini mewarna ke or melukis bentuk ulat pada atas lukisan..hehehehe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dah penat mewarna, kami makan bihun dan pekena kopi o panas free sementara menunggu cabutan bertuah dipanggil. Ketika menunggu tiba-tiba ada pengumuman diaorang nak bagi KFC free tuk budak-budak jer tau. Jadinya kena la beratur. Kalo dah konsep beratur tue sewajibnya la kena beratur tapi ada gak parent yang jenis tak paham bahasa dok main tolak-tolak husband dan anak-anak I. Bukannya perlahan tapi kuat sampai nak terjatuh anak-anak I. Apa lagi menangis dan meraung la yang si kecik tue. 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Dengan keadaan cuaca yang panas terik, uqayla dan uwais pulak dah mula menangis disebabkan kes tolak menolak tue jadinya orang yang mengedar makanan tue tgk anak2 I dah menangis, terus dihulurnya. Walaupun depan kami tue ada budak-budak yang beratur tak dapat la. Orang tue pun dah takut dan kesian tengok anak-anak I dok mengelepuh jatuh jadinya dapat la kami makanan awal dari yang lain [owh..lupa nak gtau, kalo nak dapat KFC ini kowang kena bawa anak-anak sekali beratur baru boleh dapat]  
 
 
 
 
 

 

March 2, 2017

Walk In KL

Assalamualaikum w.b.t

Aduh..kalo tak pergi berjalan-jalan seharian rasa macam punggung nie panas jer duduk rumah. Bila cuti weekend mesti nak ajak husband pergi jalan-jalan. Sebab kecian kat anak-anak asal cuti jer ikut ibu diaorang pergi bershopping. So kali ini en suami bagi cadangan bawa kami anak beranak pergi ke Tugu Negara dan bersiar-siar kat Taman Tasik Titiwangsa. Bagus juga cadangan en suami, kalo tanya isterinya memang nak pergi ke tempat bershopping barang-barang i dan anak-anak jer.




Terima kasih kepada en suami yang tak penah membantah kalo i ajak die kuar. Dah siap kemas rumah dan lipat kain baju, terus kami bersiap-siap pegi jalan-jalan. Sampai jer kat Tugu Negara terus kitaorang berselpie nak tangkap gambar dan masing-masing mula lah wat action macam2.








Kemudian tue, kami singgah cari-cari makan dan berselpie dekat KLCC. Selalu kalo datang KLCC asyik beli bershopping jer. Tak pernah pun menghayati pemandangan dekat dorm KLCC. Sekali sekala tangkap gambar Menara Kembar Petronaskan. 












Pastu dah penat berselpie dekat KLCC, kami bawa anak-anak bersiar-siar sambil main basikal di Taman Titiwangsa. Kowang layankan jerlah kehendak mood anak-anak nak bermain. 






Cukup la satu hari berjalan2 dekat 3 tempat ini. Saja nak release tension asyik cibuk keje jer. Sekali sekala bawak anak-anak jalan tengok pemandangan.