January 23, 2017

My Little Brother Wedding


Assalamualaikum w.b.t
Nak sharing cerita majlis perkahwinan adik lelaki i disebelah pengantin perempuan pada 25 Disember 2016 bersekali dengan majlis akad nikah adik di Dewan Astana, Paya Jaras. Majlis yang cukup meriah dan kami sekuarga ingin mengucapkan terima kasih disebelah pihak pengantin perempuan yang tak jemu-jemu melayan karenah pihak kami dengan cukup terbaik. Dengan sekali akad, adik laki i dah pun selamat dijabkabulkan dan sekaligus merangkul jawatan SUAMI. Alhamdulilah majlis perkahwinan adik berjalan dengan lancar.






Hokey tema pakaian kami untuk majlis perkahwinan adik i adalah warna hijau/biru turqoise iaitu berkonsepkan songket dan batik. Kebetulan masa majlis tue warna pakaian i dengan husband sama dengan kuarga pihak pengantin perempuan..hehehehe

















Pakaian anak2 memang i tempah buat design baju kurung kebaya dan sampin berlatarkan kain songket. Untuk pakaian i pula semestinya batik [sekarang peminat batik tegar]. Kalo tanya pakaian husband i pula sewajibnya berkonsepkan baju melayu style pemakaian Sultan Johor [suar hitam jenama Dockers, baju melayu johor dan sampin]. 




















Asyik sibuk cerita pasal pakaian kami sebagai rombongan pengantin lelaki, tengok plak tema pakaian bagi pengantin lelaki [adik lelaki i] dan pengantin perempuan yang bertemakan kaler ungu. Serius, memang cantik dari segi deco pelamin, meja makan diaorang bersiap dengan ada band ghazal lagi [tak sempat nak amik gambar]. Makanan memang sangat puas hati dan sedap.























Kalo kowang tanya majlis di rumah pengantin lelaki bila, kami masih terpaksa tunda daripada 31 Disember 2016 kepada tarikh yang akan dimaklumkan kemudian disebabkan faktor kesihatan ibu bapa i yang tak mengizinkan. Mungkin juga kami akan adakan majlis menyambut tetamu sahaja secara kecil-kecilan. Sekali lagi tahniah dan selamat pengantin baru kepada Muhammad Za'im dengan pasangannya Syahirah [skang honeymoon di Krabi, Thailand]. Semoga perkahwinan yang dibina ini kekal bahagia ke jannah. Aamiin Ya Rabbal Alamin.












January 3, 2017

Perth, AUS - Part 02


Assalamualaikum w.b.t



Bila dah masuk hari ke 3 dan ke 4 kat Perth, Australia ini, i dah rasa cam selesa sangat dengan tempat diaorang. Mana taknya kalo jalan-jalan sekitar perth ini tak sah kalo tak terserempak dengan orang Malaysia. Bagi sesapa yang first time datang sana macam i ini tak perlu risau or susah-susah sebab diaorang pun kebanyakkan pun backpacker cam kami. 



Terus terang nak cakap kat sini, Perth adalah tempat yang insyaallah kowang tak akan sesat. Follow jer apa kata makcik/pakcik google map/waze. Tapi kat sana i lagi prefer kowang gunakan google map [lagi sah dan sahihnye ketepatan maklumat yang ada].




Baik owang malaysia atau australia yang menetap di perth memang kind dan accessibility help. Dan paling penting jenis manusia yang tak lokek [kedekut] ilmu. Setiap kali pergi masjid dekat perth mesti jumpa orang malaysia yang baru atau lama menetap di sana. Jadi memang diaorang akan cerita atau guide kowang serba sedikit kehidupan dan cara hidup orang warga australia. Kita boleh tengok kenapa, mengapa dan bagaimana cara budaya pemakanan, sosial dan life diorang macam mane. Yar, bila ko melancong negara owang, satu kemestiannya adalah kowang belajar budaya dan keadaban orang luar [maksud i just learn yang baik dan positif hajo..yg buruk tak pyh nak rajin sangat nak tau, tak pyh tau lgsg pn lagi bagus].





Memang totaly different. Walaupun owang cakap negara Austalia ini negara buangan tapi for my opinion diaorang tak sama seperti yang digembar gemburkan oleh sesetengah pihak [bukan i nak lebihkan negara owang daripada negara sendiri, tapi apa benda yang i rasa yang kita perlu sebagai rakyat malaysia harus atau patut contohi untuk memartabatkan bangsa dan negara..tak salah pun kan]. Ceih..ceih..macam ahli parlimen pulak..hahaha.

Hari Ketiga


*Sand Boarding At Lancelin Dunes



  
 
 
 







*The Pinnacles, Nambung National Park, WA



 
 





*Wind Turbines At Albany, WA
-GAMBAR-





Hari Keempat: 

*Car Boot Sale Stirlingite









*Picnic at Yanchep National Park and Feed The Kangaroos [kanggaru liar]
p/s: continue on subject..hihihi..next post tuk aktiviti travel hari ke 5 dan ke 6..insyaallah..wassalam

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...