January 3, 2017

Perth, AUS - Part 02


Assalamualaikum w.b.t



Bila dah masuk hari ke 3 dan ke 4 kat Perth, Australia ini, i dah rasa cam selesa sangat dengan tempat diaorang. Mana taknya kalo jalan-jalan sekitar perth ini tak sah kalo tak terserempak dengan orang Malaysia. Bagi sesapa yang first time datang sana macam i ini tak perlu risau or susah-susah sebab diaorang pun kebanyakkan pun backpacker cam kami. 



Terus terang nak cakap kat sini, Perth adalah tempat yang insyaallah kowang tak akan sesat. Follow jer apa kata makcik/pakcik google map/waze. Tapi kat sana i lagi prefer kowang gunakan google map [lagi sah dan sahihnye ketepatan maklumat yang ada].




Baik owang malaysia atau australia yang menetap di perth memang kind dan accessibility help. Dan paling penting jenis manusia yang tak lokek [kedekut] ilmu. Setiap kali pergi masjid dekat perth mesti jumpa orang malaysia yang baru atau lama menetap di sana. Jadi memang diaorang akan cerita atau guide kowang serba sedikit kehidupan dan cara hidup orang warga australia. Kita boleh tengok kenapa, mengapa dan bagaimana cara budaya pemakanan, sosial dan life diorang macam mane. Yar, bila ko melancong negara owang, satu kemestiannya adalah kowang belajar budaya dan keadaban orang luar [maksud i just learn yang baik dan positif hajo..yg buruk tak pyh nak rajin sangat nak tau, tak pyh tau lgsg pn lagi bagus].





Memang totaly different. Walaupun owang cakap negara Austalia ini negara buangan tapi for my opinion diaorang tak sama seperti yang digembar gemburkan oleh sesetengah pihak [bukan i nak lebihkan negara owang daripada negara sendiri, tapi apa benda yang i rasa yang kita perlu sebagai rakyat malaysia harus atau patut contohi untuk memartabatkan bangsa dan negara..tak salah pun kan]. Ceih..ceih..macam ahli parlimen pulak..hahaha.

Hari Ketiga


*Sand Boarding At Lancelin Dunes



  
 
 
 







*The Pinnacles, Nambung National Park, WA



 
 





*Wind Turbines At Albany, WA
-GAMBAR-





Hari Keempat: 

*Car Boot Sale Stirlingite









*Picnic at Yanchep National Park and Feed The Kangaroos [kanggaru liar]
p/s: continue on subject..hihihi..next post tuk aktiviti travel hari ke 5 dan ke 6..insyaallah..wassalam

No comments:

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...