January 31, 2013

Small Celebration For Her Birthday

 
Assalamualaikum w.b.t
 
Thanks kepada kawan2 dan saudara mara yang wish bezday anak dara i pada tarikh 15.1.2013 bersamaan hari selasa.. xkisah la yang sms, call, like or comment di FB, instagram and tweet..thank you very2 much..hehehe..ye anak dara i dah masuk 2 tahun..now totally 2 years 17 days (follow by this date)..alhamdulilah dipanjatkan kepada yang Maha Esa di atas limpahan rezeki kurniaan yang tidak terhingga kepada kami berdua..rasa macam sekejap je masa berlalu kan...ok...rmai member2 yang tanya kali nie celebrate bezday umairah xwat besar2an ke cam dulu..memang kami bercadang nak menyambut secara sederhana sahaja pada hari maulud nabi tapi ketika itu berlaku sikit kekangan masa dimana imam di surau kawasan perumahan ebunda i takda masa coz sibuk dengan perarakan maulidur rasul sbb i dan family i bercadang nak wat doa selamat sekali..n then nak buat tarikh lain plak, my parent bezy dengan program2 orang kenduri kendara jiran..last2 kami bercadang celebrate kami2 sahaja di rumah..heheheh...(sowi yer kawan2 nanti bezday uwais anak bujang i pada 22.8.2013 [1 years] akan kami ajak2 ye...insyaallah)... hadiah tuk anak dara sudah pun kami berikan kepada anak dara dengan lebih awal 2 hari, kini just tinggal potong kek sahaja..so we decide decorate ckit2 belon dan hiasan ckit kemudian tempah kek kegemaran umairah iaitu kek coklat berbentuk minnie mouse..hihihihi...
 
: custome umairah

: aksi-aksi princess nur umairah

: sesi memotong kek

: kek favourite nur umairah

: making a simple birthday decoration


Majlis kali nie bolei disifatkan simple tapi amat bermakna bagi kami..hah~!!! lupa nak cite..this time kami hiaskan anak dara kami ala-ala PRINCESS...siap ada kepak rama-rama gitu sekali dengan cekak star dan tongkat magic nye..hahahaha..bila dah pakaikan kat umairah terus anak dara tak nak bukak..kalo lei wat tdo nak gak letak semua benda kat tepi tilam..nie gara-gara dunia fantasi anak dara i..syukran ke hadrat Allah s.w.t segala atas anugerah dan rezeki yang kami perolehi..biarla xkaya harta pun tapi i kaya anak dan ilmu di dunia dan akhirat ..betui tak!!wasalam

January 29, 2013

SweetiE PitE Duck~~ ^_^


Assalamualaikum w.b.t
 
Ada pernah dengar tak kalo sekarang nie famous owang wat muka duck face or rabbit face..hahahaha...kalo pig face jangan yer..sangat la xelok!!!....hahahahaha....so kalo rasa-rasa nak wat muka ala2 cute-cute nie lei la wat muka cam hello kitty face la dan macam2 lagi la..kalo search kat google cam2 pattern dan pesen muka ada..crazy face pun ada..kadang2 try gak wat comei2 rupa tapi xmenjadi la..kalo dah muka gaya owang tua cam i nie kalo nak wat cute2 tue cam xkene je kan..ADA AKO KISAH..hihihi..bak kata member i kalo tak suka xyah tengok, tutup je mata or xyah comment yang bukan2 dalam fb or twitter dan yang baru2 nie dalam instagram.."ako tempek gambar banyak2 dlm laman sosial ako nie tuk owang puji je"...ada ke ayat camtu..heheheh...pandangan i, tak kisah la owang tue nak tempek gambar ke or taip ayat2 yang rasa memuji diri sendiri ke or pe2 je lah..tue kan hak mereka..kalo rasa xnak komen xyah komen or mengutuk..that im rite!!~~..so kepada yang nak meng'comment' ayat2 yang nak menyakiti hati tue pun xperlu tapi kalo kata2 tue yang membina amat2lah dialukan...sumtimes people want to attention..okey..memang lumrah manusia..kalo nak mengorat pun mesti nak kne ada perhatian tui tak~~...hihihi..nie pendapat i saja..sumtimes kita akan bersifat keanak2kan..mana ada manusia yang sentiasa mature or sempurna dalam semua perkara..xp insyaallah bimbingan, ajaran dan dorongan tue membuatkan kita lebih menghargai kehidupan nie..{penat la kalo sentiasa nak amik dengar apa orang cakap jer kan}..be urself..think positif insyaallah hidup nie akan lebih dirasai aman dan damai..jadilah insan yang lebih baik dan terbaik..
 
 


: donald duck...duck face
 
 
p/s: saja je letak title yang cute2..hehehehe (actually dh lari tajuk sebenarnye)

January 25, 2013

Gelak Besar Nampak




Assalamualaikum w.b.t
 
 
Once kalo anak bujang dah gelak memang tak dapat nak elak..kalo dah mula gelak akan seterusnya ibu dan ayahnye pun gelak..dari bad mood terus jadi happy mood..but kakak ye mesti silent coz shock tgk adiknyer gelak...hihihih...
 
 

: jom gelak ramai2
 
 

: LOL

January 16, 2013

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Wahai AnakKU



Assalamualaikum w.b.t


Ye! memang benar..wlau sepenat cammane pun, hnya satu dibenak fikiran semata2 mencari rezeki utk sesuap nasi..namun tetap rs gembira dan tenang hati bila melihat wajah si kecil di depan mata..kalo xjumpa seharian rasa semacam tak tenang dan jiwa kekosongan..walaupun si kecil asyik merengek dan menangis tanpa sebab masih digagahi memahami kerenah nye...wlaupun rasa tercabar dengan kesabaran ni tapi tetap sentiasa beringat bahawa si kecil nie la amanah yang harus dipikul di dunia dgn penuh rasa tanggungjawab...takut kelak akn di tanya Yang Maha Esa..walaupun tanggungjawab dirasai seolah2 berat tuk dipikul xp mampu juga digendung dan di jaga sehingga kini bagai ditatang minyak yang penuh..tiada mau dipinta wang mahupun hadiah tuk dibalas ats segala pengorbanan yg dicurahkan..cuma satu yang diharapkan hanyalah kasih sayang daripadamu wahai anak2 ibu...semoga nur umairah binti mohd muzli menjadi anak yang solehah dan insan yang beroleh kejayaan serta bahagia di dunia dan akhirat...AMIN..IBU sayang sangat2 akak...SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN KAKAK YG KE 2 TAHUN PADA 15 JANUARI 2013

: when she was at 4 month and half

January 15, 2013

FashionISTA Anak Dara


Assalamualaikum w.b.t


Bila usia anak dara dh msuk 2 taun mula la kat hati i nie cam nak ubah fashion skit penampilan umairah..bukan apa kadang2 tue kami cam xtau nak gayakan cam mane anak dara nie bg cantik dan berfashionista ckit..ye la kadang2 kita nak mengayakan ank nie pun nak kne tgk byk faktor..bukan main taram aje..xkut xkne dengan usia nye yang tenit nie..hehehe..so ibu nie pun tak de kejo lain pe lagi jenguk kat instagram dan search this site
" fashion kids"...so terus follow coz cam2 gaya dan fashion yang diaorang tampilkan..dr kecik sampai la usia yang dh 4 tahun..mmg cantik dan bergaya...model2 mereka pun comei2 and kenit2 gtu...xp dh pandai buat aksi..then nie adalah antara koleksi fashionista yang i rs sesuai tuk umairah..dan lg satu disebbkan anak dara i nie rambutnye halus~~ dan nipis ( baka ibu nye..hihihi)...so cam nak cuthair die cam ala2 korean cute gtu...nnt tgk hasilnye ye..xp kalo pkai tdung lg muslimahkan...girl hijabista gtu...huhuhuhu...



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

January 14, 2013

Philip Avent Bottle to Let Go!

 
Assalamualaikum w.b.t


I nak let go this item..so anyone yg interested lei msg or pm me at FB (ebunda uwais)..my fon no. 0172538580..sapa cpt die dpt..hehehe
 
 
normal price: RM 65.90 price let go: RM 60
 
 
Anak i xbepa nak puting bottle philip avent.. :) so i cdg nk jual alik..diskaun RM 5.90 i bg..murahkan..hihihi


: 2 bottle for 4 0z

January 11, 2013

Flu ~ Cold Allergic


Assalamualaikum w.b.t

Semalam i tak keje bcoz ank bujang i kena flu and badan die cam kebah2 nk demam..mybe faktor selsema yang asyik datang on and off je..tp kali nie mmg selsemanya byk dan asyk meleleh aje..kecian tgk uwais..kalo mlm mst sush ckit nk tdo..tapi skang alhamdulilah selsema uwais dh keras ckit..so senang nk korek taik hidung nye..kalo agak2 cam cair tue i pakai penyedut selsema..


PERINGATAN!!  jgn sesekali pkai mulut ok..coz mulut kita penuh ngan kuman dan bakteria..tak pasal2 bertambah lg bakteria dlm hidung ank kita..sbb nye ank mmber i smpai kena thn kat wad coz kne jangkitan kuman dlm paru2..dan doktor kata slh satu penyebab pun ibu2 suka bebenar sedut selsema ank dgn mulut..then kalo pkai penyedut selsema tu pastikan penyedut tue dicuci dan di steril terlebih dahulu sebelum digunakan..


Berkaitan ngan uwais nie lak, ank bujang i nie jenis alah pd sejuk..kalo sejuk sgt mst berbunyi hidung nye (nie pe yg doc pakar ckp kat i)..kadang2 takut gak kne jangkitan kat paru2 yang lebih mengakibatkan ank2 kne asma..takut sgt..xp alhamdulilah doc kater paru2 uwais clear..cuma kne selalu be aware ngan selsema die kalo dtg alik..


So kat cni i just sharing ubat or produk yg i pkai tuk melegakan selsema uwais:
* setiap kali mandi (pagi + petang) i letakkan vicks kaler biru {dewasa} bukan vicks baby punya..coz baunye xbepa kuat dan berkesan;
* sedut selsemanye setiap kali mandi or ketika ia diperlukan..xp sedut nie elok pkai time selsema cair..kalo keras better korek sendiri coZ pkai penyedut takut termasuk g dlm taik2 yg keras tue;
* spray kat hidung ubat yang doktor pakar suggestkan..nama ubat spray yg i pkai ialah jenama AVAMYS..nie i beli kat farmasi COSWAY..spray 1x or 2x mengikut serius or x selsema yang dialami..mmg berkesan!
* ubat titis hidung dr kerajaan i anta kat rumah pengasuh..xp jarang i pkaikan kt uwais kalo kt umah
* sapukan hampas kunyit hidup kat hidung uwais..sok pg tgk hidung uwais cam badut da..hehehe..but its work ok..xcaya try la..nie ubat traditionalnye

p/s:

ok takat cni je i dpt kongsikan..kalo nak g lei search kat mr. g00gle ok..harap2 tips yg i bg nie berkesan kat ank2 uolls..hihihi..wslm

: muka uwais yang tak sihat

: shock tgk ibu nyer asyk snap gmbr nyer jer

: lemah jer muka uwais..

: abis sedut selsema bru blei tdo..get well soon dear

January 9, 2013

Gara-gara Katil Tak Nak Balik



Assalamualaikum w.b.t

Pertama kali bawak si anak bujang pergi jejalan nie since dah 2 bulan lebih baru nak berani bawak anak i kuar..ye tempat pertama yang kami bawa ialah ke IKEA dan itulah tempat yang paling dekat dengan rumah kuarga i..so nak dipanjangkan cerita kami pergi sana pun ada satu matlamat iaitu membeli wardrobe ank dara coz dah tak cukup dah wardrobe yang sedia ada. Ayat seharusnya perlu diucapkan hukumnya adalah wajib membeli nyer..so bertambah-tambahlah lagi wardrobe dihalaman bilik kami..hihihi..


Ketika bershopping sakan tue kami saja survey katil udak2 then kebetulan uwais dah rasa cam penat jer duk dalam stroller, so kami pun lepak dan duduk kat katil yang diorang dah deco sambil meletakkan uwais kat katil tue jugak.


Bila dah letak tue..punya la gembira anak bujang nie sampai bergolek2 kat atas katil and sampai tak nak balik...owang disekeliling i dok pandang anak bujang i..setiap kali owang lalu lalang mesti puji uwais cakap anak i comei, tembam la, periang la...kadang-kadang tunggu jugak owang puji ibunya xp tak der pun..bila tengok gaya uwais cam xnak balik jer jadi kalut la kami tapi uwais tak menangis cuma nyer ia buat2 beratkan badan dan gelak2 cam xnak balik..my hubie pun kata "ntah-ntah uwais nie nak katil nie kut yang"...ermmmmm panjang ckit ermmm ye tue..dah la time tue nak dibajetkan duit yang sedia ada coz lagi 2 week nak menunggu gaji masuk..hehehe..anak dara i pun dah cakap "eli la bu"..."nak..nak..nak"...abis yang i dah tercengang..kalo nak belikan bukan 1 katil xp 2 benda termasuk tilam dan cadarnya..so hubie pun dok memujuk i suwuh belikan jugak tuk die punya..


Dan last solution i ckp kat anak dara i "nanti ibu belikan katil yang lagi besar untuk akak nyer..yang nie katil kecik"..hehehe baik punya ayat..nasib baik anak dara i percaya ckp i xp cian pun ada..sabarnyer akak ibu akan kotakan janji ibu pada akak..cuma cepat atau lambat sahaja..


So berbalik cite yang anak bujang i tadi akhirnya ayah nyer yang terpaksa memujuk..terus angkat die then letak kat stroller dan tak sampai 5 minit terus terlentok anak bujang tido oleh kerna kepenatan..cian uwais!!..hehehe..nie gara2 ayahnyer nak beli macam2..time nie mood ibunya nak membeli belah tak muncul lagi hehehe..tue la macam2 ragam anak2 nak kena dihadap tapi bila dipikirkan secara positif kadang2 tue ntah2 dlu lagi teruk i waktu kecik2 kut kalo lei bergolek kat shopping kompleks tue dah bergolek i satu bangunan tue..hihihi..tue la adat hidup..dan menunjukkan anak2 dah tahap minimum progresif dan aktif..



: udak tembam yang tak nak balik


: sonok coz empuk tilam + bantal nyer


: katil siap berpayung lg tue


: uwais buat muka pujuk ayah nyer kata xnak balik...hihihi





: letak aja dlm stroller trus tdo..

January 8, 2013

Anak Dara Meragam


 
Assalamualaikum w.b.t
 
 
Hidup i memang sangat enjoy dan bertambah-tambah enjoy bila dh ada ank bujang dlm hidup kami..sonok melayan kerenah anak-anak yang kadang2 tahap yang xmampu nak dibendung..nak tak nak dengan anak dara i yang sekarang nie macam2 karenah dan pael..al maklum la time nie baru akaknyer nak tunjuk heroin dengan kami..memang nak kne manyak sabar..tapi ia benar2 memberi cabaran untuk kami mendidik anak2 kami menjadi anak2 yang solehah dan soleh..memang kne manyak2 berdoa supaya kami menjadi ibu bapa yang dapat mentarbiyahkan anak2 kami menjadi insan yang berguna didunia dan akhirat..sapa yang xnak tengok anak2 nyer menjadi yang baik dan terbaik..
 
 
xp kalo balik umah mesti nak kne ada anak2 kalo x memang hidup nie rasa macam kosong sahaja..xpun jenguk muka hubie..hehehe..tue pun dah sejuk mata memandang..hihihi..ayat xnak la skima kan..layan jer la..kalo korang rasa2 nak hidup nie mencabar lei la beranak banyak..xp tue kan lebih sonok dan menghappykan diri nie..xcaya cuba la..lagi satu nak tengok tahap korang sabar atau penyabar pun lei test..g banyak pahala daripada cuba test keberanian dengan fear factor...tetiba plak kan...
 
 
xp besh gak tengok fear factor selebriti malaysia..muka yang paling hensem dan macho xlain xbukan Aaron Aziz..arini memang nak citer hal nie jer coz pengalaman semalam mengajar i erti kehidupan..yer la semlm anak dara wat hal lak dengan umah kakngah a.k.a kakak ipar i..nasib baik xkene pkul ngan i coz ada pembackup nyer iaitu kaklong i merangkap kakak ipar jua...kalo xmemang kne ceramah i dengan anak dara sorang nie..hehehe..xp pastu pujuk balik coz rasa cam kejam lak kan..ermm tue la seorang wanita bergelar ibu..nak jentik anak pun rasa sedih..sekarang memang i akui nyer..so camner tue johan..hehehe...korang jawab la sendiri yer..

 
 
 


January 4, 2013

Udak Montok Dah 4 Bulan Lebih


Assalamualaikum w.b.t

Muhammad Uwais dah berumur 4 bulan 15 hari..kalo nak tanya apa yang udak bam2 nie dah pandai buat ialah dah pandai meniarap dan mengesot..xp kalo dulu kakak nyer suka mengesot ke belakang, adik nyer plak suka mengesot ke depan..cumanyer uwais nie kepalanyer berat ckit nak menegak asyik nak lentok ajo..gamat ibunyer nak pangku kepala nyer tue..so gambar nie la menjadi tatapan ibunya dikala kerinduan dengan nyer..then just nak share keseronokan Muhammad Uwais main bantal busuk nyer.."comei x saya"..hehehehe


: hisap bantal busuk nyer










: suka sangat hisap tangan nyer skali

January 2, 2013

HeLL000~~ 2013


Assalamualaikum w.b.t

Hah!..tamat la sudah calendar tahun 2012..tahun 2012 telah pun melabuhkan tirainya..selamat datang dan HeLLo~~!! kepada tahun 2013..masih banyak lagi azam tahun 2012 yang masih belum lagi tercapai..Insyaallah dengan keredhaanNYA, pasti kita akan kecapi cumanya lambat ataupun cepat sahaja..usaha tetap usaha, doa sentiasa kami panjatkan dan teruskan..walaubagaimanapun kami tetap beryukur atas nikmat dan rezeki yang diberikan oleh Allah s.w.t..Ya ia masih perlukan lagi usaha, doa dan tawakal kepadaNYA.. ^_^
 
 
..pe yang kita inginkan bukannya datang dengan mudah dan bergolek..hidup nie penuh pengiraan..slow2 dahulu kan orang kate jgn terlalu gopoh sangat dan tamak..Alhamdulilah rezeki tahun 2012 yang indah adalah memiliki seorang lagi cahaya mata yang comei dan sihat..dan Allah s.w.t juga telah memakbulkan doa i untuk mendapat cahaya mata lelaki..sepasang sudah..tapi itu tak bermakna i mahu berenti dari melahirkan khalifah Allah..hehehe~~
 
Azam tahun depan nak mengandung dan melahirkan kembar lak..bolei..hehehe..insyaallah..amin
 
Insyaallah i tetap berdoa supaya i diberikan kekuatan, kesihatan dan umur yang panjang serta ketabahan dan kesabaran dalam menempuhi hari yang akan mendatang..Kisah suka dan duka akan kekal menjadi ingatan dan tauladan...Selamat Datang 2013 beserta azam yang lama yang perlu dibawa kehadapan dan azam yang baru..wah semakin banyak azam ku tahun nie..insyaallah moga2 ditunaikan olehNYA hendakNYA..Amin..semoga semuanya selamat..Doakan kebahagian dan kesihatan kami anak beranak ok..
 
 
 
p/s: LOVE U Mohd Muzli..semoga kita tabah menghadapi segala cabaran..


Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...