YuP

Cahaya

January 11, 2013

Flu ~ Cold Allergic


Assalamualaikum w.b.t

Semalam i tak keje bcoz ank bujang i kena flu and badan die cam kebah2 nk demam..mybe faktor selsema yang asyik datang on and off je..tp kali nie mmg selsemanya byk dan asyk meleleh aje..kecian tgk uwais..kalo mlm mst sush ckit nk tdo..tapi skang alhamdulilah selsema uwais dh keras ckit..so senang nk korek taik hidung nye..kalo agak2 cam cair tue i pakai penyedut selsema..


PERINGATAN!!  jgn sesekali pkai mulut ok..coz mulut kita penuh ngan kuman dan bakteria..tak pasal2 bertambah lg bakteria dlm hidung ank kita..sbb nye ank mmber i smpai kena thn kat wad coz kne jangkitan kuman dlm paru2..dan doktor kata slh satu penyebab pun ibu2 suka bebenar sedut selsema ank dgn mulut..then kalo pkai penyedut selsema tu pastikan penyedut tue dicuci dan di steril terlebih dahulu sebelum digunakan..


Berkaitan ngan uwais nie lak, ank bujang i nie jenis alah pd sejuk..kalo sejuk sgt mst berbunyi hidung nye (nie pe yg doc pakar ckp kat i)..kadang2 takut gak kne jangkitan kat paru2 yang lebih mengakibatkan ank2 kne asma..takut sgt..xp alhamdulilah doc kater paru2 uwais clear..cuma kne selalu be aware ngan selsema die kalo dtg alik..


So kat cni i just sharing ubat or produk yg i pkai tuk melegakan selsema uwais:
* setiap kali mandi (pagi + petang) i letakkan vicks kaler biru {dewasa} bukan vicks baby punya..coz baunye xbepa kuat dan berkesan;
* sedut selsemanye setiap kali mandi or ketika ia diperlukan..xp sedut nie elok pkai time selsema cair..kalo keras better korek sendiri coZ pkai penyedut takut termasuk g dlm taik2 yg keras tue;
* spray kat hidung ubat yang doktor pakar suggestkan..nama ubat spray yg i pkai ialah jenama AVAMYS..nie i beli kat farmasi COSWAY..spray 1x or 2x mengikut serius or x selsema yang dialami..mmg berkesan!
* ubat titis hidung dr kerajaan i anta kat rumah pengasuh..xp jarang i pkaikan kt uwais kalo kt umah
* sapukan hampas kunyit hidup kat hidung uwais..sok pg tgk hidung uwais cam badut da..hehehe..but its work ok..xcaya try la..nie ubat traditionalnye

p/s:

ok takat cni je i dpt kongsikan..kalo nak g lei search kat mr. g00gle ok..harap2 tips yg i bg nie berkesan kat ank2 uolls..hihihi..wslm

: muka uwais yang tak sihat

: shock tgk ibu nyer asyk snap gmbr nyer jer

: lemah jer muka uwais..

: abis sedut selsema bru blei tdo..get well soon dear

No comments: