June 30, 2016

Juadah Berbuka Puasa Hari Ke 13, 14, 18, 22 dan 23



Assalamualaikum w.b.t



Nak siap-siap koba kat kowang semua kalo uall's tengok tajuk post ini kenapa hari ke 15, 16, 17, 19, 20 dan 21 berpuasa tue takde post gambar. Salah satu penyebabnya adalah en husband i yang masak dan makan kat luar di mana kebetulan waktu tue i tak sihat dan hari malas sedunia nak masak. Dan ada yang i masak tapi tak sempat nak tangkap gambar]. Jadi seperti biasa mana yang sompek jo la yer i post.







Menu: Ayam Masak Paprik dan Mee Goreng 











Menu: Nasi Goreng Bibimbap dan Ayam Goreng











Menu: Ikan Senangin Masak Gulai Kuning













Menu: Kerang Rebus




June 27, 2016

Juadah Berbuka Puasa Hari Ke 8, 9, 10, 11 dan 12


Assalamualaikum w.b.t


Uish dah hari ke 22 ramadhan kita berpuasa. Rasa macam sekejap jer. First time rasa puasa macam sekejap je. Kalo dulu minggu pertama puasa pun dah tak sabar-sabar nak hari raya. Camne uall's punya target sembahyang terawih?.. Hari kesepuluh bulan ramadhan ini adalah malam lailatul qadar. Seronok sangat. Okey disebabkan mak jemah tak ada masa dan mood nak tulis satu-satu post berkaitan juadah berbuka puasa, maka sila la melihat menu juadah yang sempat i snap. Kadang-kadang tak sempat nak snap al maklum masak pun dah kul 6.15 petang so nak kena rushing masak. 


Belum lagi masuk dengan "customer" yang tak diundang membuat pesanan makanan yang berjeler-jeler nak tak nak akak umairah dan abang uwais. Belum sempat bukak tudung dah tanya makanan dah masak ke lum. Stress mak jemah hokey. Kalah chef kat luar. I masak main campak-campak dan ikut hati sesendiri hajo. I masak tak la pro sangat. Tapi janji sodap kan..mehehe.






Menu: Gulai Ketam dan Sayur Kacang 
Panjang Goreng (hari ke 8)



  











Menu: Ikan Cencaru Sambal dan 
Sayur Bayam Goreng(hari ke 9)











 Menu: Kari Ikan Pelaling (hari ke 10)

: sayur ulam-ulaman ajer tak sempat nak snap





Menu: Udang Masak Rendang Basah dan 
Sayur Paku Pakis (hari ke 11)












Menu: Ayam Goreng Sambal dan Sayur Ulam-ulaman (hari ke 12)






   
p/s: ok dah sambung sok..mata dah kuyu..kihkihkih

June 21, 2016

Juadah Berbuka Puasa Hari Ke 7 Ramadhan






Assalamualaikum w.b.t



Bersahur dan berbuka bersama parents i. So menu berbuka yang i masak ada 4 iaitu ikan siakap sweet sour, ayam kampung masak gulai kuning, ikan bilis petai hijau dan kuih sopang. Memang favourite i dengan adik beradik. Dah lama tak buat kuih sopang. Padahal senang nak mampuih tapi mood malas tue dah menyerang maka lambat la seru nak buat kuih tue datang. Gambar yang sempat ditangkap oleh akak i hanyalah ayam kampung masak gulai kuning, ikan bilis petai hijau dan kuih sopang sahajo. Ikan siakap sweet sour dah terkubur sebab masing-masing dah tak kuasa nak amik gmbr makanan. Terus serbu sajo makanan yang hado dopan mato. Kihkihkihkih. Layann!!!





: sambal hijau ikan bilis petai

: ayam kampung masak gulai kuning

: kuih sopang








June 20, 2016

Juadah Berbuka Puasa Hari Ke 6 Ramadhan


Assalamualaikum w.b.t



Dah lama teringin nak makan spagethi. Pada hari itu juga i dan sekeluarga berbuka puasa bersama parent i. Excited memang terlobih-lobih. Mana nya tak, first day berbuka bersama ibu dan ayah tercinta. Nak sharing ckit, i kalo masak spagethi suka guna sos tomato cendawan jenama KIMBALL. Tapi kebetulan pergi kedai semua sos jenama KIMBALL takde jual so belilah sos tomato cendawan jenama PREGO. Boleh tahan gak sedapnya. Campur dengan lobak merah, brokoli, sosej, cendawan butang dan daging hancur. Simple je masakkan. Sapa yang dah tak tahu nak masak apa or nak masakan yang simple jer lei la sesekali makan makanan ala-ala western.



 

June 15, 2016

Juadah Berbuka Puasa Hari Ke 5 Ramadhan



Assalamualaikum w.b.t



Pagi-pagi standard dok kepala otak ini pikir nak masak apa la untuk menu berbuka puasa kat umah. Walaupun baru lepas bersahur. Standard owang perempuankan. Pastu dok bukak internet tengok resepi apa yang nak dicuba masak untuk berbuka puasa nanti.











 Okey pastu dok i pikir-pikir tue, tiba-tiba teringat ikan jenahak besar en suami dapat dari sabah. Terus terpikir nak masak asam pedas, favourite masakan en suami. Jadi tengah ari tue terus pergi pasar beli daun kesum, bunga kantan dengan serai. Selalunya i tak bubuh pun bahan-bahan itu kalo masak asam pedas sebab lagi suka yang biasa sahaja. Tapi bulan puasa ini nak masak special sikit la kan untuk en suami.






: asam pedas ikan jenahak

: sayur kobis masak lemak






Biar wangi sikit asam pedas ikan jenahak i tue. Lepas masak asam pedas kena la ada sayur masak lemak. Baru Ummmpppphhh!!!. Kepada sesiapa yang nak mencuba masak asam pedas ini boleh la kowang tengok video yang i selit dalam IG i radekamn. Nak kata i nie terer masak cam chef-chef professional tue takde la tapi yang pasti sodappp!!! mehehehe. 

Selamat mencuba dan berbuka puasa semua!







 

June 14, 2016

Juadah Berbuka Puasa Hari Ke 4 Ramadhan




Assalamualaikum w.b.t



Juadah berbuka puasa kali ini kita masak style minang sikit. Teringin nak makan sotong so decide masak minang. Nama menu ialah SOTONG MASAK MINANG. Bahan-bahan nak masak sotong minang ini senang jer, sama macam masak rendang cuma menggunakan cili kering, tomato dan ia berkuah. Sotong tue i rebus dulu lagi sedap. Tapi jangan lama sangat takut jadi keras dan liat. Dan tip nak masak sotong masak minang nie, kalo boleh sotong tue di selarkan terlebih dulu. Senang untuk makan. Jangan risau i selitkan video untuk kowang tengok. 




Selamat Mencuba dan Berpuasa Semua!





June 10, 2016

Juadah Berbuka Puasa Hari Ke 3 Ramadhan





Assalamualaikum w.b.t






Menu untuk juadah berbuka puasa pada hari ke 3 ialah sup ayam. Tetapi disebabkan anak-anak i nak makan dengan bihun xnak dengan nasi, maka ibunya terpaksa lah rebus bihun untuk semua sekali makan. Sok sahur baru i masak nasi makan. Biasa la tekak i yang kuat meketedarah ini tak kenyang kalo makan bihun jer..mehehe. Bahan-bahan untuk masak sup ayam ini senang jer. Main campak-campak jer bahan, mudah dan senang. Cukup bahan, cukup lah rasanya. Sambil mengacau makanan tue jangan lupa selawat ke atas nabi. Insyaallah masakan yang kita masak tue sedap dan dijauhi daripada ludahan syaitan.










Masak sup ayam kena ada sambal kicap cili. Tapi i tak sempat nak tangkap gambar disebabkan bateri tepon dah habis. Time tue pun dah pukul 7 malam. Anak-anak pun dah tak sabar nak makan. So time tue memang kelam kabut nak kemaskan meja makan la, uruskan kehendak anak-anak la dan nak mandi la. Memang masa tue rasa tak cukup. Tapi alhamdulilah pukul 7.15 malam dah setel semuanya, Makanan pun dah terhidang. Seperti biasa i selitkan video yang i sharing dalam IG i [radekamn]. 










**Selamat Berpuasa Semua Daripada Kami Sekeluarga!

June 9, 2016

Juadah Berbuka Puasa Hari Ke 2 Ramadhan





Assalamualaikum w.b.t





Dah lama tak update blog cerita mengenai juadah berbuka puasa. Tapi kali ini kita just nak share main menu kita sebab yang selebih yer tak sempat nak tangkap gambar. Balik jer daripada opis, duk kejap rehatkan diri pastu terus masuk dapur masak. Belum dikira lagi dengan gangguan-gangguan daripada anak-anak yang wajib akan tanya soalan sampai 10x "Ibu masak apa?"..."Akak dah lapar la ibu"..."Sedapnya bau ibu, lama lagi ker masak" dan macam-macam lagi lah. 



Hye dugaan betul i di bulan ramadhan ini nak kena jawap satu persatu. Terutamanya akak umairah. Kalo balik sekolah mesti akan cakap "ibu masak cepat akak dah lapar". Sudah terkial-kial i masuk dapur masak, tak sampai 5 minit kan umairah tanya balik "dah siap masak ker ibu". Amboi akak, agak-agak la baru 5 minit ibu baru potong dan basuh ikan.







: macam-macam bahan ada dalam kari i








Apa-apa pun juadah berbuka puasa untuk hari ke 2 ramadhan i masak K.A.R.I    I.K.A.N     T.E.N.G.G.I.R.I    T.E.R.U.N.G. Jenis menu juadah berbuka memang i yang pilih sebab teringin sangat nak makan kari. Sebab sahur i goreng kuih jemput-jemput dengan cicah kari ikan. Husband yang dok makan nasi sahur pun terus tak jadi makan nasi sangat, lebih banyak makan jemput-jemput. I selit sikit video kari yang sempat disnap. Kowang boleh follow IG radekamn. Selamat Berpuasa Semua!!














June 8, 2016

Sentiasa Bersemangat Setiap Masa



Assalamualaikum w.b.t




Wah hebat gak kalo i setiap hari masuk opis, balik umah dan uruskan kehidupan harian dengan penuh semangat yang berkobar-kobar. Tetiap hari memang tak akan rasa stress dan muka pun takde la cepat tua. Tapi manakan mungkin kehidupan kita ini tidak diuji dengan ujian dan dugaan yang mencabar. Supaya apa? supaya hidup kita ini belajar untuk mengenali Allah s.w.t dan menikmati rasa bersyukur kepadaNYA. Cinta dan rindu kita hanya pada Allah s.w.t.











Setiap kali kalo datang opis ke atau balik umah mesti akan ada hari yang membuatkan kita stress dan macam nak lari daripada keadaan yang menegatifkan hidup kita. Bila situasi negatif ini timbul maka kita memang memerlukan hari atau masa untuk berfikir dan menenangkan jiwa dan hati yang terluka ini untuk sembuh. Tapi bagaimana? Kadang kala kita tahu tindakan atau penyelesaian yang bagaimana untuk kita selesaikan tetapi tindakan dan perbuatan yang kita buat sering kali tersasar daripada objektif hidup.










Bila i ada masalah, kadang-kadang sampai tak boleh nak pikir secara logik dan bertenang. Rasa kagum bila ada orang yang kalo kena marah atau kena maki tapi boleh hadam dengan benda2 yang menyakitkan hati sambil expression muka tue macam biasa hajo. Memang kental betul hati tue..mehehehe. Nie adalah beberapa tip dan panduan yang i nak kongsi dan mungkin berkesan kepada anda. Tak cuba mana nak tau kan.

1. Bergaul dengan orang yang ada aura semangat. Maksud i semangat yang positif jangan plak dok dengan owang yang asyik thinking negative haje.

2. Sebelum melakukan atau berfikiran negatif, cuba cari perkara atau tindakan seseorang dari segi positif. 

3. Mendengar lagu, cerita dan bacaan yang membuat kita bersemangat. Hindari daripada kita mendengar lagu yang mendayu, sedih, tayangan-tayangan yang negatif, gosip-gosip yang tidak membina aura positif dalam diri kita.

4. Ubah gaya rambut, pakai pakaian yang cerah dan mempercepatkan langkah dalam setiap aturan kita. Ia juga dapat mempengaruhi diri dan semangat kita. Contoh, macam i kalo solek dan pakai baju cantik memang membangkitkan aura semangat yang positif dan konfiden.

5. Elakkan daripada kowang melihat video media sosial yang banyak penggunaan bahasa kesat dan yang dilarang dalam islam. Contoh menonton video lucah dan sebagainya menjadikan diri kita "sakit" dan lemah minda.

6. Memperbanyakkan membaca al-quran adalah the best terapi jiwa dan hati disamping kita yakin bahawa Allah s.w.t sentiasa berada disisi kita. Insyaallah.





June 6, 2016

Salam Ramadhan Salam Kemaafan




Assalamualaikum w.b.t






Alhamdulilah dihari pertama kita berpuasa dan menyambut di bulan ramadhan yang penuh keberkatan ini dengan rendah hati , i dan sekeluarga ingin memohon maaf atas segala kelemahan, kekurangan, kesilapan atau tersalah kata dan kekhilafan antara kita. Maafkanlah kami sesungguhnya kami adalah insan yang lemah dimana jatuh bangun kami dalam mengharungi kehidupan ini sentiasa diuji olehNya. 





Semoga kita menjadi hamba yang sentiasa mengingati dan berusaha dalam meningkatkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah s.w.t. Walaupun disaat kekhilafan, sikap dan perbuatan i dan sekeluarga sekiranya ada yang menguris hati, kami mohon kemaafan daripada anda semua. Yer betul manusia tak lari daripada kesilapan dan kami belajar daripada kesilapan yang lama supaya pisang tidak berbuah 2x. Ingatkan kami sekiranya kami alpa dengan nikmat dunia ini. Doa kalian yang baik-baik kami pinta. Semoga Allah s.w.t dapat membalas jasa budi baik dan doa anda untuk kami. Amin yarabaalamin.





 

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...