October 8, 2014

My Baby Solid Food - My Kacang Peas!



Assalamualaikum w.b.t


Manyak bebenar resepi makanan uqayla yang tak sempat nak upload dan cerita dalam blog..rata-rata ibu-ibu yang pm dlm fb tanya ada penah masak bubur anak guna kacang peas tak?...kalo ada beli brand ape dan dekat mane?..ada tanya jua bepa lama kalo nak masak kacang peas nie? sesuai tak dengan budak?...



Hokey..nampak tak kat situ ibu2 yang tanya nie sungguh2 mereka nak blaja dan tanya macam2 soalan untuk beri makanan terbaik untuk anak mereka...terharu mak..tapi untuk makluman semua i nie bukanlah pakar pemakanan bayi tapi i boleh la sharing ape yang i research and blaja dari blog mommy2 yang lebih arif pasal mengenai pemakanan bayi.



Sebenarnye kalo dihikutkan i memang dah lama bagi uqaylatry makan kacang peas..since die 6 bulan lagi tapi i buat puree dulu..kne test dahulu takut uqayla ada alahan tak kalo bagi makan kacang peas nie..alhamdulilah ok dan nampak uqayla menghisapnya dengan muka tersenyum..kiut gtew..sajer jer anak dara sowang nie buat ibu cair tau..menyampahhh~~~




Tang maner nak cari kacang peas nie? brand pe? beli kat maner? meh i jawap satu2 yer...sabau na...i beli kacang peas nie dekat giant..ok selain dari giant, tesco dan cold stroge pun ada..tapi kalo kedai lain i rasa pun ada tapi nak kena usaha carikan juga la ibu2nye..saranan i jangan guna kacang peas dalam tin..tak bagus..khasiat kurang dan dicampurkan dengan kandungan yang tak berapa sesuai untuk pemakanan bayi..beli yang 100% organic punya..baru terbaikkk


: bahan2 tuk masak bubur uqayla


: nie brand kacang peas i guna


: 4 bahan jer i guna..takut banyak2 bahan rasa lain lak..xkut tak sedap



Kacang peas nie i masak sekejap jer dalam 8 minit jer..jangan terlalu lama sangat nnt rasa kacang peas tue dah kuang (sebab penah terlebih cook).




: dah masak then masuk dalam blender sampai hancur..wokeh

selamat mencuba semua




Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...