October 7, 2014

Cerita Salam Idul Adha 2014





Assalamualaikum w.b.t


Excited sangat nak sambut hari raya aidil adha 
dengan keluarga tercinta
Kami bertolak balik kampung di Kuala Pilah, N9 ari sabtu
Mama dan papa i memang dah kabarkan kami awal2 
taun nie raya sambut kt kampung
Since kami ada rumah sendiri dekat kampung, 
tiap2 raya mesti kena alik kampung


Korban kali nie hanya seekor lembu
Lembu yang gagah lagi berani


Ari sabtu kami balik kampung belah petang
Sebab banyak benda kat rumah yang nak kena settle dan 
kemas sebelum bercuti
al maklum suami baru alik dari outstation
So banyak benda nak kena touch up umah kami
Senang bila dah balik senang xde hal nak kemas2



Semasa balik kampung en suami ikut jalan jelebu
Jauh sikit la tapi dari nak menghadap jem yang teruk tue
Better ikut jalan yang kereta nie sentiasa bergerak
Dah la udak2 nie kalo kereta tak berjalan sikit mula
nak buat drama telenovela dalam kereta
Sakit pewut la, sakit kepala la, nak muntah la



Bila sampai kampung ok je, takde plak merungut ke pe
Biasa la udak2 dah time meragam tue cam2 reaksi la nak dpt perhatian kita
Sampai jer kampung, masing berpusu2 nak tengok lembu 
Yang i memang dah surrender dan baring atas tilam la {gedix  bukan drive pun}
Bangun2 dah ada lemang depan mata
Pekena lak dengan lauk daging salai dan ayam kampung masak gulai kuning
Standard owang N9 kena ada lemang dan masak gulai kuning
TERBAIKKKK



: ayam dan daging salai masak gulai kuning




: agak2 bepa jumlah kalori nie {abis menu diet i tah ke mane}



Pastu malam tue kami santai2 jer la
Layan anak masing2
Cuma kaum2 adam yang baca takbir di masjid kuala pilah malam sebelum raya aidil adha



: nie foto yg abang ipar amik masuk dalam wassap moreh mlm tue..




: khusyuk masing2 makan..pe la yang dicitekan tue


Sok kan tue semua dah siap2 pakai jubah dan baju melayu 
pergi ke masjid Kuala Pilah
Pagi2 i bangun masak bihun goreng, nugget goreng, potong nasi impit dan kuah kacang
Kuah kacang kakngah i yang masak, nasi impit kaklong i yang rebus
Lemang plak masing2 beli 
Masing2 takde yang rajin nak buat lemang..kihkih


Habis saje solat aidil adha
Sesi penyembelihan lembu korban bermula







time nie lembu berkeras2 taknak turun dari lori..dah tau nasib dihujung tanduk katanya..






Last2 lembu nie dah penat..jadinye mengaku kalah lah..bertempek la kat tepi lori tue hah






"Apa pandang2, ada hutang ka" - jawab si lembu 



: lembu korban tue siap tenung tajam kat udak2 tue..yang best yer
die aim yang pkai baju merah tue...kihkihkih


: siap ada drama tarik2 tali kau


: nampak tak ayahanda bagi arahan...kena siap pujuk lembu
nie untuk masa menyerahkan diri...tehehehe



: masing2 dah sedia pegang posisi masing2





: akhirnya jatuh ke tanah jua







: tengok suami i nie dah macam YB dah..kalah YB ko...
anak dara dok gedik posing depan i..

: anak2 daro dan cucu2 puan hajah normah
{hokey dah terserlah ketembamam i kat situ}


: alolo comei puan hajah normah nie..sweet gtew..love u mama


yang ini sesi melapah daging lembu







sibuk ayahanda tercinta dan abang ipar potong daging dan timbang daging untuk diagihkan ke orang kampung..



: jangan tak timbang...timbang btui2..cukupkan sekilo





Menantu2 haji mohamad nor potong daging dan timbang daging






: kami alik cepat sebab dah panas..hihihi...jaga kulit ekau



: posing sikit adik..main2 selfie sat



: gambar nie anak dara i yang amik..muka memang spoil hokey






anak dara dah stat mengamuk...time nie die suwuh i ikut die pergi kat ayah die..memang mood ibu dah tak bepa nak ada mood...sebab nak melayan anak dara tecik lagi yang nak mengempeng dengan i...sabau dan sabau...





habis tikar tue die nak terbalik kan







Malam raya tue kami decide buat barbeku..daging2 fresh buat bakar2..terbaikkkk





Dalam aluminium tue kita balut kentang..buat kentang bakar







orang kuat jaga barbeku..kami nie duk tengok dengan kunyah ajer..xsempat nak angkat dah balun masuk dalam mulut...kihkihkih











papa i siap pacak pelita lagi kat tepi..sebab letak kat port yang gelap..konon nak betul2 nampak cam camping la kan..






Sebelum kami balik ari senin tue mama i siapkan masak bubur kacang..memang sedap sangat..i nie memilih sikit kalo nak makan bubur kacang owang lain masak kecuali masakan ibunda tercinta..tak tahu la..owang lain masak cam tak kena je tekak nie..





ok tue jer cite hari raya idul adha kami..sebenarnye cam banyak jer nak citer tapi takde idea la..kang cite panjang2 takut melalut ntah paper jer..selamat membaca yer semua..sekadar perkongsian sahaja..hehehe







October 3, 2014

Soalan Mengenai Solid Food Baby



Assalamualaikum w.b.t



Mesti ramai ibuk2 kat luar sane banyak nak tanya soalan2 yang selalu nak kne "garu kepala" wlaupun kepala tue tak gataikan..hehehe


Jangan isau i pun ada simptom macam tue bila tak tau nak bagi the right and healthy food untuk baby i..selalu bebenar hampir2 terbabas bagi anak makanan yang tak digalakkan diberi semasa umur mereka sekian2..that why ibu2 kena rajin research and kaji serta amalkan apa yang hasil momy2 semua buat..kalo anak yang dulu2 kita dah terbuat and bagi makanan yang tak sepatutnya takpe..benda yang dah lepas jangan dikenang..ok..tuk anak kali nie buat yang terbaik dan yang lebih baik dari yang sebelum2nya.

Jangan mudah putus asa mommy2 semua. Paling penting jangan ada sikap "malas" and nak semua mudah ajer. Penting kita nak anak mendapat makanan khasiat yang cukup..bagi i, i lagi suka buat homemade solid food untuk uqayla..untuk memudahkan i pantau dan tahu apa makanan yang anak i boleh makan untuk mengesan sebarang alahan..lagi satu senang untuk i tau sama ada pengasuh i beri uqayla makan atau tidak..



Takde istilah anak i taknak makan or tak suka..reasonnya apa benda yang i bawak, itulah makanan yang i pernah beri pada uqayla..the one thing setiap kali i amik anak i akan tanya berapa bekas anak i makan or minum susu (ebm)..senang if uqayla dah kuang menyusu i tau mesti dia dah kenyang makan solid food yang i bawak..lagi pun nanny anak2 i jenis terus terang..kalo uqayla tak makan habis dia akan gtau..then senang bila dah alik umah i akan sambung bagi uqayla makan..


Normally i bwk makanan uqayla dalam 7 bekas bullet (boleh refer sebelum2 nie punya entry blog i dalam pages My Baby Solid Food) dalam portion 5 bekas bubur and 2 bekas puree..untuk makluman semua uqayla nie kuat makan dan kuat membuang...so maintain jer bentuk badan die since uqayla nie pun jenis tinggi panjang..tapi kalo timbang berat gak sesuai dengan usia uqayla..janji jangan obes or kuwang..itu lagi buat i risau...teheeehe


Ok nie soalan wajibunah dan jawapan yang selalu momy2 cute semua suka tanya..anda tanya kami jawab..wink wink~~


Meh kita terjah sat...



1) Anak sudah 6 bulan. Mahu beri makan apa?
Beri makan puri buah/sayur dahulu. Setiap satu jenis makanan beri selama 4 hari berturut-turut sebelum intro yang baru. Gunakan button 'Search' dan taip 'carta pemakanan' atau 'food chart' untuk dapatkan panduan umum mengenai pemakanan sesuai untuk anak 6 bulan hingga 1 tahun.


2) Sehari berapa kali makan?
Mula-mula 1 kali dahulu. Terpulang mahu beri bila - pagi, tengah hari atau petang/malam. Sebabnya perut bayi baru nak sesuaikan dengan benda baru.


3) Berapa banyak kuantiti makanan yang boleh diberi?
2,3 sudu sudah memadai sekali makan. Tak perlu beri banyak. Nanti perut anak terkejut. Kalau anak makan kurang dari itu, tidak mengapa. Anak baru nak belajar makan, tak boleh harap dia makan macam anak yang dah 4,5 bulan makan.


4) Kenapa tak boleh beri bubur nasi seawal 6 bulan? Bila boleh beri bubur?
Selama 6 bulan anak minum susu semata-mata. Jadi, afdal beri semi-solid seperti puri epal, pear, labu etc (rujuk carta) supaya perut anak tidak terkejut. Nasi sumber karbohidrat. Boleh menyebabkan sembelit. Seeloknya mula beri bijirin seperti nasi pada usia 7 bulan.


5) Puri boleh tahan berapa lama di dalam chiller dan freezer?
Puri di chiller 48 jam. Di freezer, 4 bulan.


6) Cara pengendalian puri apabila hantar ke pengasuh/taska?
Cara pengendalian puri sama seperti cara pengendalian susu ibu.


7) Betik, pisang, avocado perlu dikukus sebelum dibuat puri?
Tidak perlu. Lenyek/hancurkan dan terus beri anak makan. Makanan yang sesuai untuk travel.


8) Bagaimana mahu buat puri?
Cara membuat puri ada di Photos. Ada juga di google.


9) Bila beri anak makan, mesti beri air kosong?
Ya.


10) Anak 5 bulan lebih. Nampak macam lapar. Semua benda masuk mulut. Boleh beri makan?
Anak pada usia ini memang suka masukkan segala-galanya dalam mulut, termasuk kakinya. Seeloknya tunggu 6 bulan. Biar anak puas menyusu susu ibu sampai usianya 6 bulan. Anak ada seumur hidupnya untuk makan macam-macam.

11) Beri anak makan, tapi anak macam tak suka dan tak mahu makan. Beri air kosong pun tak nak minum.
Benda baru, jadi ambil masa untuk anak biasakan diri dengan rasa dan benda baru. Sabar. Beri sedikit demi sedikit. Lama-lama anak akan terima. Jangan paksa. Nanti anak terus tak mahu makan atau minum air kosong.


12) Anak sembelit/cirit birit. Nak beri makan apa?
Sembelit : Give 'P' (Prune, Papaya, Plum, Pear, Pumpkin). Stop 'BRAT'.
Cirit-birit : Feed 'BRAT' (Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast). Stop 'P'.


13) Bila boleh beri ikan?
Disarankan 10 bulan ke atas. Sebabnya kandungan merkuri dalam makanan laut susah diproses perut anak. Makanan laut lain seperti udang, sotong etc - 1 tahun ke atas.

14) Bagaimana nak naikkan berat badan anak?
Renjiskan minyak zaiton dalam makanan. Beri avocado. 8 bulan ke atas, sudah boleh menumis dengan menggunakan unsalted butter, ghee.

15) Tepung apa sesuai untuk anak bawah 1 tahun?
Tepung atta, wholewheat unbleached flour.


16) Kenapa perlu rendam bijirin (beras perang, rolled oats, barli etc)?
Baca, faham dan khatamkan blog Puan Farah Rahim ini :
http://rendambijirin.blogspot.com/


17) Ribena, calciyum, vitagen, nutrigen dan yang sewaktu dengannya, boleh beri pada anak?
Tak boleh. Tak sesuai. Banyak gula, bahan pengawet.


18) Bagaimana penyediaan oats untuk dicampur dengan puree?
Ringkasnya, rendam oats dengan air melebihi paras oats. Letak 2 sudu jus lemon/limau nipis/cuka epal. Biar 7 jam. Lepas 7 jam, bilas dengan air bersih dan masak seperti biasa. Campurkan dengan puri buah/sayur kesukaan anak.


19) Boleh beri ribena, jus buah dan yang sewaktu dengannya?
Tidak perlu. Beri susu dan air kosong sahaja. Kalau mahu beri juga jus buatan sendiri, beri pada usia 1 tahun ke atas. Cairkan. 30% jus + 70% air. Big no to ribena.


20) Apakah 4-day-rule? Kenapa perlu amalkan kaedah ini?
4-day-rule adalah kaedah memperkenalkan satu-satu jenis makanan baharu kepada anak selama 4 hari berturut-turut. Kaedah ini bagi memastikan makanan itu tidak memberi sebarang masalah kepada anak seperti alahan, sembelit, cirit-birit dan sebagainya. Selepas 4 hari, jika anak tiada sebarang masalah menerima makanan tersebut, boleh perkenalkan makanan lain pula. Begitulah rutin tiap kali mahu perkenalkan makanan baru kepada anak.


21) Sepanjang anak berumur 6 bulan, hanya makan puree?
Secara umumnya, ya. Puri buah, puri sayur. 7 bulan boleh mula bubur nasi. Kemudian boleh campur bubur nasi dengan puri buah/sayur yang anak dah lulus 4-day-rule.


21) Boleh perkenalkan makanan sebelum anak 6 bulan?
Seeloknya tunggu 6 bulan. WHO menyarankan 6 bulan juga. Sebabnya sebelum 6 bulan, perut anak belum cukup matang untuk memproses solid. Jika beri terlalu awal, perut akan bekerja keras. Kasihan perut anak. Beri anak makan terlalu awal juga salah satu punca obese di kalangan kanak-kanak.


22) Bolehkah beri buah-buahan kering seperti aprikot, kismis yang warna kuning/asal?
Beri buah-buahan kering yang warnanya hitam dan gelap seperti warna buah kurma.

Ini penerangan dari Puan Farah Rahim :
Aprikot/kismis warna kuning ada sulfur dioksida yang boleh mencetuskan serangan asma dan boleh membawa maut pada bayi yang mudah terpengaruh.
Sulfur dioksida digunakan sebagai antioksidan di dalam proses pengeringan beberapa buah-buahan kering untuk mengekalkan warna kulit dan rasa.
Sebagai contoh, dalam kismis kuning, peach kering, epal kering dan aprikot kering, sulfur dioksida digunakan untuk buah-buahan ini tidak kehilangan warna dengan menyekat tindak-balas "browning" yang menyebabkan warna buah-buahan itu menjadi gelap dan mengubah rasa mereka.


23) Jenis-jenis minyak zaitun dan bagaimanakah cara penggunaannya?
Puan Fiza Eliaza menjawab:
Extra virgin olive oil (EVOO) adalah hasil perahan minyak pertama dari buah zaitun. Khasiatnya memang tinggi dan tidak perlu di masak. Perlu dititik atau direnjis begitu sahaja ke dalam bubur bayi.

Virgin olive oil (VOO) pula hasil perahan kedua. Yang ini pun elok digunakan untuk dititik atau direnjis dalam makanan/bubur bayi.

Pure olive oil (POO) atau olive oil pula boleh digunakan untuk menumis makanan sama ada untuk bayi atau ibu bayi. 


24) baby sudah 8m..apa lagi menu yang bole kasi baby?
baby 8m dah boleh intro lebih sikit grains macam millet,quinoa,red rice,cous cous dan pasta..veges macam capsicum,cendawan,sayur daun hijau(kecuali bayam),beetroot..protein macam ayam,daging n kuning telur..dah boleh tumis,tambah rempah,tambah santan..4 days rules jangan lupa ya..termasuk rempah pun kene intro satu2 untuk 4 ari..


25) kalau sya intro puri pisang kt my bby 6m5hari perlu ke sya blend pisang tu?or memadai sy lenyekkan pisang n mix dgn ebm je?or perlu ke sy tapis lg pisang tu?
Intro samaada lenyekkan dan tambah sikit ebmpun boleh..atau pun puan letak dlm food feeder tu pisang, dan biarkan dia hisap sendiri


26) kenapa tak boleh letak gula dan garam dlm mknan anak berumur 2 tahun ke bawah?
Dalam setiap makanan sudah Allah jadikan masin, masam, manis, pahit semulajadi di dalamnya. Contoh rasa masin (celery), manis (keledek, labu), masam (tomato, oren) dan pahit (peria). Alangkah hebatnya Allah.

Deria rasa orang dewasa seperti kita tidak sepeka anak kecil sebab macam-macam sudah kita makan dan rasa. Anak kecil/bayi deria rasanya sangat sensitif. Sedikit sahaja rasa masin/manis sudah dapat mereka rasai. Kalau tidak percaya, cuba sekali Puan makan nasi sahaja dahulu sebelum tambah apa-apa kuah/lauk. Bukankan rasa nasi itu lemak manis.



27) kentang bleh bg da kt bby 6m2w?kntg n sweet potato sme ke?
Kentang 8-10 bulan. Sweet potato = Keledek. Kentang berkanji dan tak banyak khasiat seperti keledek. Sebab itu tidak disarankan seawal 6 bulan sebab boleh menyebabkan sembelit.


28) menu nk buat cmpuran ikan cmner?..bby dh 8m..tgk cam dh jemu mkn cmpur ayam.
Ikan sebaiknya intro 10 bulan ke atas. Terbaik di usia 1 tahun. Ada Q&A mengenai perkara ini di komen-komen di atas.


29) Bila boleh intro bayam dan sayuran hijau?
Bayam, sayur hijau yang agak tebal daunnya 10-12 bulan.kalau baby ada masalah sembelit boleh lambatkan sikit sebab bayam tinggi zat besi yang boleh menyebabkan sembelit.


30) t0fu tu kal0 dah bukak, mean dah guna separuh lebih nye mmg xleh simpan lebih sehari ye?? sb bile simpan sy tgk kaler bertukar kuning n air dy p0n bertuka kaler
Saya simpan paling lama seminggu dear..masuk dalam bekas kedap udara pastu isi air sampai penuh..pastu tutup n simpan fridge..selang 2 ari tukar air. Saya sarankan ibu-ibu yang nak beri anak tofu, makan sama tofu tu. Jadi tiada pembaziran dan tak perlu simpan lama. Kita nak ajar anak makan makanan berkhasiat, maka kita pun kena makan juga. Tambah dalam sup sayur, buat tofu kukus berkuah etc. Google sahaja resipi untuk soft tofu.

31) honeydew bole buat puree ke?

Honeydew boleh 8-10 bulan


32) Mangga dan epal kena kukus juga ke?
Mangga masak ranum 6-8 bulan. Epal kena kukus. Mangga tak perlu. Yang penting mesti masak ranum.


33) Macam mana nak naikkan berat baby?
Extra virgin olive oil (EVOO) boleh bantu naikkan berat. Bayi 6 bulan belum boleh beri EVOO. Tunggu 7 bulan ke atas.


Kalo momy2 semua ada soalan yang lain dari yang lain blei comment dekat bawah yer..wlaupun i bukan pakar laktasi atau pakar pemakanan bayi yang arif, mana tahu benda yang i tahu lei kita sharing sama2.

September 29, 2014

My Baby Solid Food (Up to 7 Month) - Bayam Oh Bayam!




Assalamualaikum w.b.t



Pergi makan cendol kat uniten pastu teringat makanan uqayla untuk petang nie tak prepared aper2 lagi..nak buat oatmeal takut uqayla cepat lapor lak



So alik umah gedok2 dalam peti ais ada bayam dan ayam bagi main utama..ok boleh la..since tak beli barang dapor lagi..jadinya bahan2 nie jela ada dalam simpanan peti harta karun ibu..



Jadinyer kita buat bubur bayam oh bayam!!! gabungan daripada ayam dan sayur bayam...kihkihkih..merepek2 jer ako nie...dah mulakan sesi memasak dengan lajunya...



Selagi tak dengar jeritan pontianak sundal malam uqayla lebih baik eiko masak2 cam tunderket..macam biasa la kakak jadi pengawal keselamatan jaga adik2 dier dari masuk dapo...



: red spinach | carrot | ayam | butter unsalted | tofu


ok nak habaq ckit..carrot tue i pakai carrot australia..ayam i amik yang dada punya..tofu i guna brand giant punya dan butter brand anchor yang unsalted punya






masukkan beras wangi yang dah direndam ke dalam periuk dengan carrot yang dah diparut selama 10 minit kemudian masukkan ayam..agak2 dah nampak lembut ayam blei masukkan red spinach dan tofu..





Simple Celebrate My Birthday



Assalamualaikum w.b.t


Korek-korek anset ada nampak gambar i dengan uqayla yang en suami captured semasa birthday (8 September) i pada 13.9.2014.


Kami celebrate biasa-biasa jer..takde pun potong kek ke or bunga..sebabnye kek macam dah biasa sangat and then time tue takde mood nak makan kek..so tak payah bazir2 duit beli kek deh..


Bunga? tak terpikir langsung kepala otak i dan suami perkataan BUNGA..bagi i xperlu pun takpe..lama2 layu gak bunga tue..bukan kekal pun {cuba nak sedapkan hati}..tapi sumtimes kalo bagi pun aper salah nye..tuhuhuhu



Kebetulan umairah dan uwais takde kat kampung..jadinya kami celebrate dekat The Mines jer..yerla tue jer tempat yang dekat..nak pergi mid valley rasanya mesti ramai orang..letih gak nak mencari tempat parking..



Kami cadang makan kat Thai Express..teringin nak makan2 pedas dan tomyam diaorang..





tengok tue uqayla tak lei nak duk diam nak gak melompat2 kat riba ibu..last-last layan kan jer la anak dara sowang nie







Dah penat baru la nak duk diam..tangan i dah lenguh tapi buat-buat jer tangan tak lenguh..tengok tue muka yang kepura-puraan wat muka2 senyum jer..







tangan uqayla sampai tepis muka i lagi tue sebab tak nak bagi ibu die cium muka die.."upah cium la ckit sayang"








ok...konon2nye nak mimik muka comei cam muka uqayla la..tapi rasa cam buruk bebenar lak..kowang yang xlalu nak tengok tue wat2 tak wujud la i kat tepi uqayla tue..hokeyy!! FULL STOP








alamak cik abang dok tangkap gambar i menampakkan dagu double ching i plak kat situ..kantoi nak wat muka kurus kat kamera...hahahaha







Posing ckit jam tangan birthday gift dari suami tercinta..buat-buat muka kasihan tak dapat hadiah...last-last sponsor gak beli jam tangan baru kebetulan plak jam tangan dah rosak..ok la pe..taun pas tak dapat pun hadiah hari jadi kan...pejam mata jer cik abang bayar duit beli jam tangan baru i..tehehehe..thanks sayang bucuk2...







uqayla dah mula menangis2 nak chenen2 dengan ibu..walhal bru pas bagi makan bubur...nampak jer badan kecik tapi kuat makan tau..and kuat "membuang" tue yang badan mantain ajer..






deco-deco sikit jam tangan baru kat atas tilam nampak meriah ckit...kihkihkih






pilih jam tangan Bonia Sapphire Rose Gold