October 7, 2014

Cerita Salam Idul Adha 2014





Assalamualaikum w.b.t


Excited sangat nak sambut hari raya aidil adha 
dengan keluarga tercinta
Kami bertolak balik kampung di Kuala Pilah, N9 ari sabtu
Mama dan papa i memang dah kabarkan kami awal2 
taun nie raya sambut kt kampung
Since kami ada rumah sendiri dekat kampung, 
tiap2 raya mesti kena alik kampung


Korban kali nie hanya seekor lembu
Lembu yang gagah lagi berani


Ari sabtu kami balik kampung belah petang
Sebab banyak benda kat rumah yang nak kena settle dan 
kemas sebelum bercuti
al maklum suami baru alik dari outstation
So banyak benda nak kena touch up umah kami
Senang bila dah balik senang xde hal nak kemas2



Semasa balik kampung en suami ikut jalan jelebu
Jauh sikit la tapi dari nak menghadap jem yang teruk tue
Better ikut jalan yang kereta nie sentiasa bergerak
Dah la udak2 nie kalo kereta tak berjalan sikit mula
nak buat drama telenovela dalam kereta
Sakit pewut la, sakit kepala la, nak muntah la



Bila sampai kampung ok je, takde plak merungut ke pe
Biasa la udak2 dah time meragam tue cam2 reaksi la nak dpt perhatian kita
Sampai jer kampung, masing berpusu2 nak tengok lembu 
Yang i memang dah surrender dan baring atas tilam la {gedix  bukan drive pun}
Bangun2 dah ada lemang depan mata
Pekena lak dengan lauk daging salai dan ayam kampung masak gulai kuning
Standard owang N9 kena ada lemang dan masak gulai kuning
TERBAIKKKK



: ayam dan daging salai masak gulai kuning




: agak2 bepa jumlah kalori nie {abis menu diet i tah ke mane}



Pastu malam tue kami santai2 jer la
Layan anak masing2
Cuma kaum2 adam yang baca takbir di masjid kuala pilah malam sebelum raya aidil adha



: nie foto yg abang ipar amik masuk dalam wassap moreh mlm tue..




: khusyuk masing2 makan..pe la yang dicitekan tue


Sok kan tue semua dah siap2 pakai jubah dan baju melayu 
pergi ke masjid Kuala Pilah
Pagi2 i bangun masak bihun goreng, nugget goreng, potong nasi impit dan kuah kacang
Kuah kacang kakngah i yang masak, nasi impit kaklong i yang rebus
Lemang plak masing2 beli 
Masing2 takde yang rajin nak buat lemang..kihkih


Habis saje solat aidil adha
Sesi penyembelihan lembu korban bermula







time nie lembu berkeras2 taknak turun dari lori..dah tau nasib dihujung tanduk katanya..






Last2 lembu nie dah penat..jadinye mengaku kalah lah..bertempek la kat tepi lori tue hah






"Apa pandang2, ada hutang ka" - jawab si lembu 



: lembu korban tue siap tenung tajam kat udak2 tue..yang best yer
die aim yang pkai baju merah tue...kihkihkih


: siap ada drama tarik2 tali kau


: nampak tak ayahanda bagi arahan...kena siap pujuk lembu
nie untuk masa menyerahkan diri...tehehehe



: masing2 dah sedia pegang posisi masing2





: akhirnya jatuh ke tanah jua







: tengok suami i nie dah macam YB dah..kalah YB ko...
anak dara dok gedik posing depan i..

: anak2 daro dan cucu2 puan hajah normah
{hokey dah terserlah ketembamam i kat situ}


: alolo comei puan hajah normah nie..sweet gtew..love u mama


yang ini sesi melapah daging lembu







sibuk ayahanda tercinta dan abang ipar potong daging dan timbang daging untuk diagihkan ke orang kampung..



: jangan tak timbang...timbang btui2..cukupkan sekilo





Menantu2 haji mohamad nor potong daging dan timbang daging






: kami alik cepat sebab dah panas..hihihi...jaga kulit ekau



: posing sikit adik..main2 selfie sat



: gambar nie anak dara i yang amik..muka memang spoil hokey






anak dara dah stat mengamuk...time nie die suwuh i ikut die pergi kat ayah die..memang mood ibu dah tak bepa nak ada mood...sebab nak melayan anak dara tecik lagi yang nak mengempeng dengan i...sabau dan sabau...





habis tikar tue die nak terbalik kan







Malam raya tue kami decide buat barbeku..daging2 fresh buat bakar2..terbaikkkk





Dalam aluminium tue kita balut kentang..buat kentang bakar







orang kuat jaga barbeku..kami nie duk tengok dengan kunyah ajer..xsempat nak angkat dah balun masuk dalam mulut...kihkihkih











papa i siap pacak pelita lagi kat tepi..sebab letak kat port yang gelap..konon nak betul2 nampak cam camping la kan..






Sebelum kami balik ari senin tue mama i siapkan masak bubur kacang..memang sedap sangat..i nie memilih sikit kalo nak makan bubur kacang owang lain masak kecuali masakan ibunda tercinta..tak tahu la..owang lain masak cam tak kena je tekak nie..





ok tue jer cite hari raya idul adha kami..sebenarnye cam banyak jer nak citer tapi takde idea la..kang cite panjang2 takut melalut ntah paper jer..selamat membaca yer semua..sekadar perkongsian sahaja..hehehe







No comments:

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...