YuP

Cahaya

October 13, 2014

My Baby Solid Food - Cous Cous Maghribi




Assalamualaikum w.b.t



Resepi nie i dah start bagi uqayla since masuk umur 8 bulan
Dah lama niat nak share dekat blog
Tapi asyik update cite lain jer kan
So time nie baru rajin tue datang nak update blog 
Cite pasai makanan uqayla



Ok cous cous nie dah lama i usha nak bagi uqayla 7 bulan lg
Tapi diaorang kate cous cous nie better bagi bayi anda makan
umur masa 8 bulan, then i follow
Ya, kalo owang nasihat eiko kono donga
Kalo search kat pakcik google mcm2 u'alls lei dapat
untuk resepi cous cous nie



Untuk permulaan i masak cous2 nie guna resepi yang simple2 je dulu
I pun masih belaja lagi tau resepi makanan bayi {jgn igt i nie arif sesgt}
Dalam fb ada momy cute tanya i cous2 takpenah try bagi kat uqayla ker?
Ok, masuk jer umr uqayla 8bulan terus ako perkenalkan anak dara tecik tue makanan cous cous nie..



Sebelum i share resepi cous cous my home made meh kita kaji khasiat cous cous nie:



cous cous adalah salah satu makanan ruji dan tradisional orang2 negara maghribi. Makanan cous cous nie dijadikan sebagai makanan malam penduduk2 maghribi. Cous cous adalah antara produk berasaskan bijirin sihat. Ia mempunyai beban glisemik per gram 25% di bawah pasta. Ia mempunyai profil vitamin unggul pasta, mengandungi dua kali ganda riboflavin, niasin, vitamin B6 dan folat, kalsium, fosforus, selenium dan mengandungi empat kali sebagai banyak thiamine dan asid Pantothenic dan pelbagai zat lagi. Dari segi protein pula, leanne mempunyai 3.6g bagi setiap 100 kalori bersamaan dengan pasta, dan juga di atas 2.6g bagi setiap 100 kalori nasi putih. Tambahan pula, leanne mengandungi 1% lemak nisbah kalori, berbanding 3% bagi beras putih, 5% untuk pasta, dan 11.3% bagi beras pilaf. Dengan ini ia dapat menguatkan tulang, otot dan sistem imun serta melancarkan peredaran darah.


Hokew now i sharing bahan2 untuk cous cous home made i:


: carrot australia | tofu | cauliflower | kepingan cheese | pumpkin


carrot i parutkan halus2 bagi mudah cepat masak manakala pumpkin dan cauliflower i potong kecik2 untuk mempercepatkan masak dengan hancur.





cous cous i beli brand AGNESI..siap ada tanda halal dan pengiktirafan drp JAKIM sebesar2 tampal kat depan kotak cous cous nie..i beli dekat alamanda {berdekatan dengan kawasan barangan pasta dan macaroni..cam2 hado hokey!}







Cara masak cous cous nie masukkan 4 sudu cous cous {agak2 berapa kowang nak dan mencukupi untuk bayi anda} kemudian masukkan air sehingga cous cous ditelanggami air tadi...nak guna rebusan stok ayam pun blei tapi biar la rebusan ayam yg dibuat sendiri yer bukan segera punya tau..kemudian bila dah didih masukkan pumpkin, carrot yang diparut serta cauliflower..dalam 15 minit atau lebih {anggaran sahaja..bergantung kepada bahan2 masakan cous cous anda} masukkan pula tofu dan kepingan cheese tadi bersama2 dengan cous cous...







taraaaaaAAA!!!! dah siap nie la rupa cous cous home made i..yang nie i lecek2 ckit since uqayla tak tumbuh  gigi lagi {lambat tumbuh gigi sama cam ikut anak dara sulong}..pasni lei cuba cous cous cara lain lak..kemudian kita sharing kat blog yer..tatatata





No comments: