YuP

Cahaya

November 20, 2015

Holiday In Taiping, Perak - Part 2



Assalamualaikum w.b.t





Nie kisah sambungan cite i holiday bersama-sama kuarga di taiping. Hari ini nak story pasal i bawa anak2 pergi ke Zoo Taiping, Perak. Kita bagi tau dulu harga tiket zoo taiping. Harga untuk dewasa RM17 manakala kanak2 yang umur atas daripada 3 tahun dikenakan RM8.50. Kanak2 yang umr bawah daripada 3 tahun tidak dikenakan apa-apa caj pembayaran. So i hanya bayar tiket tuk 2 dewasa dan 1 kanak2 sebab uwais baru je umur 3 tahun. 
 
 
 
 








Kami sampai dalam pukul 10 lebih walaupun hotel yang kitaorang menginap tue tak sampai bepa minit je sebab teringin nak pergi breakfast kat luar. Bosan jugak makan makanan yang ada kat hotel. Sekali sekala bercuti teringin jugak nak breakfast kat luar. Tekak nie pun dah nama pun tekak melayu. Of course nak merasa masakan orang2 kampung yang masakkan. Nak cito la time kami melawat zoo taiping, datang la ada makcik dok cakap kat umairah darjah bepa...sampai anak i tak tau nak jawab pe. Ermmm anak i nie memang nampak cam dah darjah 1 tapi umur tue baru 4 tahun lebih.
 
 
 
 




: kawan sapa yang kat atas tue..kihkihkih

 
 
 
 
 
Sepanjang i bawa anak2 berjalan kat zoo taiping yang menarik yer ada binatang zebra, singa, zirafah, orang utan dan gajah. Tapi umairah mesti akan lari kalo nampak buaya. Menjerit sungguh die kalo nampak buaya. Uwais plak dengan uqayla terlebih x-cited nak usik binatang. Kitaorang nie yang takut dengan terlebih keberanian diaorang sampai husband i kena pegang kuat-kuat tangan anak2 takut terlepas. 




 
  
: nie binatang yang paling akak umairah takut






Fokus betui anak2 i nie kalo tengok binatang babun.







 










Sementara itu, kita tangkap dulu gambar dengan anak2 dara ini berposing.









 







Bukan main berposing udak tocik nie.














Paling susah nak candid gambar abang uwais. Nak kena umpan baru dapat tangkap gambar die.
















Meh tangkap gambar dengan anak2 dengan rusa. Port sini je ada tempat boleh kami landing sambil posing tangkap gambar.




















First time tengok singa mengaum. Dari jauh dah dengar.
 Seram sungguh. 
Ketak lutut nie...Auuuuummm~ ~ ~









 








Serigala nie nampak cam comel tapi sekali die bukak mulut dengan menampakkan gigi2 tajam die, langsung i tarik alik kata-kata i yang cakap serigala nie comei.
















Part nie paling i sonok nak tengok. Gajah yang sebesar2 tue buat i kagum. Tengok pagar kurungan binatang nie pun dah besar2 yang amat. Cam tengok dinasour dah. Wokeh memang i jakun sikit wlaupun dah second time tengok gajah. Anak2 la paling sonok tengok siap jerit2 bila lihat gajah mandi. Sampai i risau, takut gajah2 tue sembur kami dah jadi satu hal pulak...hihihiihi









 







Klaka tengok zirafah nie. Siap lei wat muka lg tue. Bila pengunjung nak tangkap gambar je mula la cam2 ragam binatang nie. Main sorok2 muka.














p/s: next vacation pergi tempat lain, tak bolei pegi zoo sebab anak2 dah bosan. agak2 kowang tempat mane yang menarik? cer cuba suggest kat i.

No comments: