September 10, 2014

My Baby Solid Food (Up 7 Month) - Version Rice (Tofu)



Assalamualaikum w.b.t



Visi masak makanan uqayla arinie i nak try bagi tofu..napa  tofu? selain bagus untuk bayi dan kulit bayi, ia juga salah satu protein makanan yang sesuai diperkenalkan untuk bayi anda diperingkat umur 7 bulan ke atas..kebaikan tofu nie pun macam2 khasiat ada..Tapi risau gak kalo uqayla tak lei terima makan tofu. Biasa la bila benda baru nak cuba mesti ada perasaan takut ank akan kena alahan or tak lalu makan.. Kadang-kadang bila sesuatu makanan kita nk try kat anak kne la guna kaedah 4 day rules untuk tahu yang anak tue ada tanda2 alahan pada sesuatu makan atau tidak..




khasiat tofu
  • High protein (more than meat)
  • Cholesterol free
  • Prevent cancer (woman and man)
  • Absorb cooking fat easily
  • Reduce bad cholesterol – prevent heart disease
  • Good source of calcium – prevent osteoporosis
  • Good for digestion 


solid foods for the 6-8 month old baby


Effect alahan?..tak menentu kadang2 datang dengan cepat or kadang2 dah masuk ari ketiga baru nampak timbul-timbul merah kan. So i cuba la bagi tofu campur sekali dalam bubur lecek uqayla. Alhamdulilah selama 4 hari i bagi uqayla makanan tofu nie takde plak tunjuk aksi tanda2 kulit meradang or gatal2.. Syukur sangat2..makan banyak lg ada la..tapi badan tetap maintain tau takpe janji sihat.



Resepi tofu kali nie i buat versi rice. Kalo taknak pun lei campur2 dengan buah2an yang sesuai dengan pemakanan bayi anda. Bahan2 yang i guna is rice, australia carrot (lobak jenis nie sedap n manis tp harga mahal ckit la dari lobak biasa..takpe mahal kalo tuk kesihatan anak apa salah nyer kan..mak2 tak lei berkira sangat) and last bahan yang wajib untuk resepi nie ialah origional tofu.


: beras wangi yang dah diremdam dengan air |  australia carrot yang siap dikisar |  tofu |  extra virgin olive oil

napa i parut carrot? i parut carrot sbbnye bagi carrot tue cepat masak.

napa i rendamkan beras wangi dengan air selama 20 minit? sbb nak bagi bubur cepat masak.

Tofu guna jenama apa? i guna jenama dari Giant sbb ada tanda halal and buatan malaysia..kalo u'alls nak beli yang dekat pasar pun boleh gak tapi better beli dengan makcik2 or pakcik2 yang terang2 buat sendiri dan yang penting islam dan halal..ok

: carrot yang dah diparut

: soft tofu produk giant, first choice buatan malaysia

: tanda halal yang penting

: bubur uqayla yang dah siap dimasak..pastu blender ye..jangan hancur2 sangat since uqayla pun dah 8 bulan


Selamat Mencuba~~~





No comments:

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...