YuP

Cahaya

August 14, 2014

My Baby Solid Food (Up To 6 Month) - Version Rice 1



Assalamualaikum w.b.t



Saya suka!!!..Saya suka!!...kalo nak tau faveret anak dara tecik nie memang kalo pagi2 mesti nak breakfast dengan oatmeal..tapi yang pasti tengahari mesti kne bagi bubur..kalo tak nanti terpaksa la i dengar jeritan mengilai anak dara tue..muahahahaha..


I nak sharing cikit versi lain plak nak sharing dengan ibu2 kat luar sane versi nasi merangkap bubur campuran buah2an..untuk makluman semua, i tak penah terpikir pun nak masukkan sekali buahan2 dalam bubur anak...so dulu2 edisi umairah dan uwais tak penah bagi makan bubur campur dengan buah2an...selama nie hanya campurkan dengan carrot, potato dan sayur2 lain jer..ermmm...sedih sangat..terlalu cetek bebenar ilmu-ilmuan dalam bidang memasak masakan anak nie and asyik dengar serta follow versi orang-orang tua dlu je, paling koman pun campur dengan ikan bilis (zaman umairah dan uwais) sampai anak pun dah bosan makan menu yang lebih kuwang sama jer...sobs..sobs..so tak lei salahkan anak kalo anak2 takmo dengan makanan yang kita hidangkan sekarang misalnye SAYUR or BUAH2AN..sebabnya dlu kita tak ajar anak2 makan sayur dengan buah sejak bayi lagi.



Then bila dah anak ketiga nie baru la tau versi nasi merangkap bubur nie lei buat macam2 menu selain letak sayur-sayuran..rezeki uqayla..ampunkan ibu wahai anak2ku umairah dan uwais..mehehehe...hati nie dah tekad nak bagi anak2 makan2 makanan yang berkhasiat..takmo dah dengar rintihan2 atau rengekan anak2 nak jajan...serik tau..anak kne macam2 penyakit sbb nye tak dapat cukup zat...kalo kat umah nanny (pengasuh) pun i kalo sempat masak..i akan masak...tapi yang pasti makanan uqayla mesti i akan sediakan sebelum bawak ke umah nanny.



Ok taknak dah kenang citer2 dulu..skang nie kita dah blaja and then wajib kne buat..tak ada alasan hokey..now nak sharing dengan ibu2 kat luar sane amcam mane nak buat bubur anak yang sedap dan mudah disediakan..so takde alasan tak sempat or tak sedap..(tak sedapnyer bila kita dah stat ajar anak kita campur dalam makanan dengan garam)..ingat nyer ibu-ibu yang hebat die takkan campurkan makanan anak2nyer dengan garam (garam blei campur dalam umur 10 bulan..itu pun dalam kuantiti sikit jer ok..)




Bahan-bahan

  • Beras (ikut sukatan ibu sendiri)
  • Sweet Potato (i amik yang kaler ungu punya..sedap..yang kaler oren pun ok gak)
  • Air Zam2 (air biasa pun blei)
  • Extra Virgin Olive Oil 


: beras |  sweet potato  |  extra virgin olive oil




Cara-cara
  • Kukus sweet potato tadi sehingga lembut dalam anggaran 15 min atau ke 20 min
  • Basuh beras dan campurkan air zam2 td serta masak dan kacau sehingga masak menjadi bubur
  • Bila dah masak, campurkan bubur tadi dengan sweet potato yang dah lembut ke dalam blender dengan dicampur dengan extra virgin olive oil tadi..tapi nak guna butter pun lei tapi guna yang unsalted punya yer..
  • Blend sampai hancur dan masuk dalam bekas makanan anak

: bubur yang dh masak + sweet potato yang dh masak dikukus


: blend smpai hancur ye sayang



: tuang dalam bekas makanan anak




: selebihnya letakkan dalam 3 bekas lain..sbbnye anak dara nie kuat juga makan



p/s: since uqayla dah 7 bulan, jadi i dah tak lecek sangat dah makanan die just blend sampai betul2 hancur je.


Selamat mencuba~~!!

No comments: