August 20, 2013

2nd Eid Mubarak 2013 - Part 2





Asslamualaikum w.b.t

 
Second part is story mory tentang i beraya di rumah keluarga mentua di Segamat Johor..Macam biasa beraya di sana mulai hari raya kedua. So aktiviti malam raya kedua adalah berehat dan menenangkan diri untuk bersiap sedia beraya di sanak saudara belah husband untuk raya ketiga..Setiap tahun beraya wajib beraya di rumah abang dan kakak mak and abah. Tradisi owang jawa kalo hari raya, sesiapa yang "pangkatnya" adik harus la datang ke rumah yang lebih tua barulah yang abang-abang and kakak-kakak nie datang beraya umah adik-adiknya..wahhh...first time i dengarkan..tapi tak kesah la yang mana pun janji berayakan...hihihihi


------------------------------------
 
 
Ada gak aktiviti terluang masa awal-awal beraya ini..jalan-jalan raya ziarah sanak saudara belah husband memang meriah..tema warna beraya di rumah keluarga husband ialah kuning..cerita menu juadah makanan beraya dikeluarga MIL nie dah tak ader lemang, nasi impit, kuah kacang, rendang or lontong..yer la dah masuk raya ke 3 dan ke 4 nie kurang ckit orang nak menjamu juadah-juadah yang sedemikian..kadang-kadang rasa jemu jugak since perut nie dah mula meragam asyik ke toilet jerkan..macam-macam makanan yang ditelannya..tuela sebab orang tamak nie selalu rugi..nampak tue jer nak makan..nampak benda lain jer nak makan..semua nie gara-gara nafsu makan..nasib baik check up haritue tak naik banyak mana pun..just 300 gram ajer..

 
-----------------------------------
 
First time i cakap kat my husband yang i teringin nak makan dessert yang manis-manis..jenis bakery punya..ini adalah penangan attack bagi ibu yang meroyan nak makan manis-manis..tapi takut gak nak makan banyak sangat takut kena kencing manis lak..tapi dah nama pun nafsukan so i pun balun makan manis-manis then topup banyak-banyak dengan air masak sampai 3 liter...ermmm..jawapnye masuk la toilet tak sampai setengah jam asyik nak terkucil ajer..



-------------------------------------
 
 
Before this i ada beraya di rumah kawan i di johor..sempat gak la sebelum balik ke Putrajaya..sebab member ada buat open house..menu juadah raya memang terbaik tapi tak berani nak makan banyak-banyak takut perut niekan nak meragam jer dalam kereta..leceh lak rasa nanti asyik nak berhenti di R&R jerkan..thanks nadia sebab jemput kami sekeluarga dan sanggup melayan karenah anak dara yang banyak songeh tahap menara KLCC...hehehehehe..apa-apa pun memang besh beraya di keluarga mentua selain beraya di rumah keluarga i di Negeri Sembilan...last beraya di kampung i N9 pun sekejap sebab mengandung dah terover due dan mula rasa sakit contraction yang mild..tapi nasib baik tak bersalin kat sana {dah set nak bersalinkan anak nombor 2 di Hospital Putrajaya..amik ko ku gagahkan diri nie menahan kesakitan..siap cik abang drive selaju2 yang boleh tapi masih dalam had yang dibenarkan ok..kang tak silap-silap kena saman lak kitaorang}..
 
 
 

 
 


 
 
















 



 

No comments:

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...