April 30, 2012

Manisnya Berumah Tangga

Assalamualaikum w.b.t

Ramai yang tertanya-tanya nape la orang lain yang berumah tangga kata mana ada seronoknya kahwin nie..terus nikah jer dah jadi milik si dia..rasa mula terkongkong..ye la dlu wat nie bolei skang nak wat aktiviti yang disukai pun susah coz dah ada anak..sapa kata kahwin nie seronok n manis..asyik2 kne mengadap suami/isteri setiap hari..kne tanggung itu dan ini..sampai duit nak bershopping or moderate kereta pun xlei..nak kne tanggung makan minum n kelengkapan harian anak dan isteri...bila dah kahwin dan dah ada anak..cbuk lak nak jaga anak..nak pergi berdandan pun dah tak sempat..selekeh nyer memanjang jer sambil mengendong anak...dan macam-macam lagi la presepsi masyarakat skang tentang berumah tangga..mula la masing2 wat kerja-kerja yang dilarang oleh ALLAh s.w.t..

MENELADANI CARA RAKAMAN RUMAHTANGGA NABAWI

Melihat kepada hadith-hadith Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam tentang rumahtangga Baginda, kita memang bertemu dengan pelbagai perkara yang boleh difahami sebagai keaiban. Bukan semuanya indah-indah belaka. Cemburu sang isteri, kesilapan perhitungan Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam pada mendamaikan cemburu para isteri (yang ditegur oleh Allah Subhanahu wa Ta’aala di dalam Surah al-Tahrim ayat 1), kelakuan-kelakuan manusiawi para Alul Bayt, semuanya dirakam dengan telus dan tulus.

Membaca hadith tentang rumahtangga Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam, ia tidak ubah seperti sebuah drama. Ada ilmunya, ada tawa, ada duka, ada menang dan ada kalah, ada peluh dan air mata. Namun kesemuanya digarap sebagai teladan dan sempadan daripada Rumahtangga Nabawi kepada kita.Wahai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mewarisi perempuan-perempuan dengan jalan paksaan, dan janganlah kamu menyakiti mereka (dengan menahan dan menyusahkan mereka) kerana kamu hendak mengambil balik sebahagian dari apa yang kamu telah berikan kepadanya, kecuali (apabila) mereka melakukan perbuatan keji yang nyata. Dan bergaulah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Kemudian jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu). [Al-Nisaa' 4: 19]

I mengambil teladan itu untuk mencari panduan diri dalam kendali rumahtangga. Mencatat pengalaman itu, dalam bentuk tulisan yang mudah-mudahan boleh berfungsi sebagai panduan. Teruji pula dengan hakikat diri sebagai isteri dan ibu yang menjadikan rumahtangga sebagai core subject. Namun sukar buat i. Sukar mencari bahasa optimis dan positif, pada membentangkan ibrah daripada sebuah krisis. Wah dah ada tokoh sebagai penceramah plak i nie..insyaallah...

Sabar apabila ada yang menuduh i cuba membina bayangan khayalan tentang sebuah rumahtangga dek kurangnya berbicara tentang masalah, pergaduhan, keaiban dan hal-hal yang sinonim dengan realiti sebuah rumahtangga. I pun manusia biasa yang masih ingin menambah lagi kemanisan dalam rumah tangga..walaupun masih baru dlm alam berumah tangga nie xp i takut akan makin berkurangannya "aura" nie dlm perjalanan rumah tangga kami..i hanya mampu berusaha dan berdoa pada yang Maha Esa..

Namun syabas bagi mereka yang mampu untuk read between the lines bahawa rumahtangga i sama seperti rumahtangga orang lain.

Dan syabas juga kepada anak bujang yang faham bahawa, uniknya cinta antara seorang suami dan isteri ialah, seburuk mana pun kelakuan suami kepada isteri, dan seteruk mana pun perangai isteri kepada suami, akhirnya mereka kembali kepada sebuah damai, kerana mereka adalah SUAMI ISTERI.gambar nie di snap ketika bercuti di Lumut, Perak (2011) 
dan ketika nie juga la hadir insan yang disayangi..hihihii

No comments:

Eid Mubarak 2014

Assalamualaikum w.b.t Alhamdulilah syukur sangat2 pada Mu ya Allah atas nikmat kurniaanMu..Di kesempatan ini i dan sekuarga menyusun...